Foto: TT

Lööf ser koalition med S efter valet som osannolikt

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf säger nej till att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet 2018. Hon tror inte heller att det blir aktuellt med en koalition Socialdemokraterna.

– Vinner vi blir det en alliansregering, blir vi mindre än de rödgröna utgår jag ifrån att Alliansen håller ihop och att vi kan föra samtal över blockgränsen. Vad det landar i det vet vi inte, säger Centerledaren.

LÄS MER: Analys – Socialdemokraterna vill styra med L och C

Almedalen 2017

Det är dock uteslutet att låta Stefan Löfven bara fortsätta, enligt Lööf.

– Det kan landa i det som Liberalerna och Jan Björklund för fram, en form av koalitionsregering. Men jag finner det otroligt. Det kan landa i en alliansregering som stöds av S, men nu måste vi vänta till väljarna har sagt sitt.

Nej till samarbete med SD

Hon säger att C inte tänker luta sig mot SD.

– Om S och SD blir större än Alliansen, vad händer då? Om en alliansregering behöver säkerställa att få igenom sin budget säger Centerpartiet nej till att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. Då får en alliansregering se till att förankra sin budget över blockgränserna, kanske med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men hon tvivlar på om Stefan Löfven alls kan tänka sig att stödja en alliansregering.

”Kommer bli tvungen att bekänna färg”

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att Annie Lööf befinner sig i en knepig situation när det kommer till regeringsfrågan, eftersom hon tar lika mycket avstånd till både S och SD.

– Med det parlamentariska läge vi har i dag som ser ut att bli ännu mer komplicerat efter nästa val, så kommer hon att bli tvungen att bekänna färg och säga hur hon har tänkt sig att få igenom sin politik.

LÄS MER: Annie Lööf – ”Långtidsarbetslösa måste komma i arbete”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet