Partiledare Annie Lööf (C). Foto: TT

Lööf: De presenterar låtsasjobb – vi lägger förslag för riktiga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att förnya den svenska modellen och få fler i arbete. För att göra det vill Centerpartiet bland annat ta bort turordningsreglerna för småföretag och utöka antalet platser på yrkeshögskolan.

– När regeringen och Socialdemokraterna presenterar låtsasjobb vill vi lägga förslag för fler riktiga jobb, inte minst för dem som glömts bort, säger partiledare Annie Lööf.

– Vi vill rusta jobbsökarna genom utbildning, ekonomisk stimulans för att gå från bidrag till innanförskap och jobb, sa Centerpartiets partiledare under presskonferensen i Almedalen.

Annie Lööf talade, precis som Allians-kollegan Jan Björklund igår, om klyftorna i det svenska samhället. Men i dag handlade det framförallt om jobb. Det är nu, när ekonomin går bra, som Sverige kan genomföra reformer för att minska utanförskapet, sa Annie Lööf. Hon fokuserade på de långtidsarbetslösa och grupper – som utrikesfödda – som har svårare att komma i jobb.

Almedalen 2017

– De har hamnat i det bortglömda Sverige som Socialdemokraterna inte förmår att hantera.

LÄS MER: ”Partiet har gott utgångsläge inför valrörelsen”

Flera nya förslag

Centerpartiet presenterar en rapport med ett antal nya förslag för att få fler i arbete – förslag som sammanlagt skulle kosta 900 miljoner om året.

– Jag kan  inte acceptera att vi har ett Sverige där det finns människor som döms och glöms till livslångt utanförskap. Vi måste se dem, vi måste lyfta dem, vi måste öppna jobbdörren för dem.

LÄS MER: Centerpartiet vill att äldre ska få studielån

Konkret föreslår partiet att man förändrar turordningsreglerna så att kompetens ska kunna värderas högre än anställningsår, i ett första steg i företag med upp till 50 anställda.

– Den som förlorar sitt jobb måste kunna hitta ett nytt. Vi behöver förnya den svenska modellen.

”Tryggheten måste finnas för alla”

Det andra förslaget är att införa en arbetsförmedlarpeng så att det företag som förmedlar ett varaktigt jobb till någon som är långtidsarbetslös ska få ersättning.

C vill också fördubbla jobbstimulansen för den som går från bidrag till arbete. Detta för att minska risken för vad Lööf kallar en social och regional klyvning av Sverige.

– Tryggheten för människor måste innebär att ha ett jobb, att man ska få ett jobb oavsett. Tryggheten i att få ett jobb måste finnas för alla.

Förutom jobb-förslagen vill Centerpartiet förbättra möjligheterna att studera som ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. Detta genom att underlätta för att få studiestöd senare i livet – samt utöka antalet platser på yrkeshögskolan.

LÄS MER: Majoritet av svenskarna vill begränsa vinster i välfärden

Utgår från att Alliansen håller ihop

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till SVT Nyheter att regeringen välkomnar Centerns förslag om mer utbildning – men när det gäller turordningsreglerna menar Johansson att det riskerar lämna anställda utan skyddsnät och regler.

– Om man inte har några kritierier alls om vem som ska sägas upp först, då är det klart att det är en stor risk att individer som kanske har varit sjuka eller som kanske är ensamstående med barn och behöver vabba är de som kommer att få gå först. Det är precis det som regelverket finns till för att skydda.

– Vi kan aldrig gå med på ett förslag där man lämnar människor helt utan regelverk och utlämnas till godtycke.

Även när det gäller privatiseringen av Arbetsförmedlingen är hon tveksam.

– Jag tror att i det läget vi är i nu med stora utmaningar på arbetsmarknaden ska man vara försiktig med den typen av storskaliga experiment.

LÄS MER: ”Man måste värdera medarbetarnas kompetens högre”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet