Foto: Pontus Lundahl/Gorm Kallestad/TT

Majoritet av svenskarna vill begränsa vinster i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill se fler privata företag i den svenska välfärden. Men en majoritet av Sveriges befolkning vill att vinster inom skola, vård och omsorg ska begränsas eller förbjudas helt, enligt en ny opinionsundersökning. ”I den här frågan har Centerpartiet inte väljarna med sig”, säger SVT:s Mats Knutson.

Frågan om vinster i välfärden är en laddad politisk fråga. SVT Nyheter har låtit Novus fråga 1.000 personer hur de ser på vinster inom välfärdsområdena vård, skola och omsorg.

LÄS MER: C vill att äldre ska få studielån

Almedalen 2017

49 procent tycker att vinster helt ska förbjudas, eller att den eventuella vinsten måste återinvesteras i verksamheten. 19 procent tycker att det ska finnas ett vinsttak på tio procent, så länge företaget uppfyller kvalitetskraven.

”Tydlig majoritet vill begränsa”

En dryg femtedel, 22 procent av de tillfrågade, tycker att bolagen ska få göra hur stor vinst som helst, så länge kvalitetskraven uppfylls. Fem procent svarar att företagen själva ska få bestämma över sin vinst, och ytterligare fem procent svarar att de inte har någon uppfattning i frågan. 

– Det intressanta här är att man, trots den här splittringen, ändå kan konstatera att det finns en klar och tydlig majoritet som vill begränsa eller stoppa vinster i välfärdsföretagen, säger Mats Knutson politisk kommentator på SVT Nyheter.

– Den linje som Centerpartiet för, det vill säga att företag ska kunna ta ut hur mycket vinst som helst förutsatt att de upprätthåller kvalitén i verksamheten, den står bara en minoritet av väljarna bakom, säger han.

Fakta: Så gick undersökningen till

Undersökningen genomfördes genom webbenkäter i Novus Sverigepanel, med 1014 svarande personer från ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år, den 14-20 juni 2017.

Frågan som ställdes var:

”Vilken är din inställning till vinster för privata leverantörer inom vård/skola/omsorg? Tycker du att…”

Resultatet:

Vinstuttag bör förbjudas helt: 17%

Vinster bör endast få återinvesteras i verksamheten: 32%

Företag får gå med max 10 procent vinst om kvalitetskraven uppfylls: 19%

Företag får gå med hur stor vinst som helst om kvalitetskraven uppfylls: 22%

Företagen bör få bestämma själva över eventuell vinst: 5%

Vet ej: 5%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet