SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

”Partiet har gott utgångsläge inför valrörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Centerpartiets dag i Almedalen. Mats Knutson SVT:s politiska kommentator svarar på tre frågor om Centerpartiet.

Vilka blir de viktigaste politiska budskapen?

Centerpartiet kommer att fokusera mycket på integrationspolitiken och vad som kan göras för att minska den växande klyftan mellan inrikes och utrikesfödda. Den här klyftan finns inte minst på arbetsmarknaden där andelen utrikesfödda arbetslösa blir allt större.

Almedalen 2017

Hur dessa ska kunna få jobb blir ett viktigt politiskt budskap när Annie Lööf kommer till Almedalen. Sannolikt kommer hon att knyta samman detta budskap med Centerpartiets gamla paradfråga, jobb och tillväxt i hela landet. Och så kommer det förstås att handla om värderingar och särskilt vikten av att hålla fast vid sina värderingar, något Annie Lööf gärna framhåller.

Hur är läget för Centerpartiet idag?

Centerpartiet är ett av de partier som ökat mest de senaste åren och självförtroendet är i dag stort bland partiets anhängare.

LÄS MER: Hälften av svenskarna vill begränsa vinster i välfärden

Enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer har Centerpartiet ökat sitt väljarstöd med 6,4 procent sedan valet 2014. Samtidigt ökar partiledaren Annie Lööfs stöd bland väljarna. Hon är idag den partiledare som svenska väljare har störst förtroende. Partiet har därmed ett gott utgångsläge inför valrörelsen.

Vilka är Centerpartiets stora utmaningar?

Centerpartiet är ett av de partier som allra tydligast driver valfrihetsfrågor inom välfärden och motsätter sig starkt vinstbegränsningar i privata välfärdsföretag. Här visar dagens SVT/Novus att de flesta väljare inte alls står bakom Centerpartiets linje, utan i någon form vill begränsa möjligheterna att ta ut vinster.

En annan utmaning blir att hålla ihop Alliansen inför nästa val. Splittringen är stor i flera viktiga frågor, bland annat migrationspolitiken. Hur långt är Centerpartiet berett att gå här för att kompromissa med t ex Moderaterna?

Redan i höst väntar en annan utmaning – hur ska partiet enas med de andra allianspartierna om hur regeringens planerade skattehöjningar ska stoppas? Hur den här frågan hanteras kan få återverkningar ända in i nästa års valrörelse. Och efter valet kommer Centerpartiet att tvingas göra svåra avvägningar om partiet vill sitta i en regering.

Vidhåller man sin hårda linje mot Sverigedemokraterna kan det sluta med att partiet tvingas samarbeta med Socialdemokraterna, och det är inte alldeles säkert att partiets väljare vill det. Å andra sidan kan alternativet vara ytterligare fyra år i opposition och det vill sannolikt inte Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet