Centerledaren Annie Lööf vill ha tydligare besked från Stefan Löfven och Socialdemokraterna om nya förhandlingar mellan partierna ska tas upp i regeringsbildningen. Foto: Jessica Gow/TT

Lööf stänger inte dörren för S – vill ha tydligare svar

Uppdaterad
Publicerad

I dag, onsdag, väntas talmannen ge besked om nästa steg i regeringsbildningen. Centerpartiets ledare Annie Lööf vill inte avslöja partiets planer men utesluter inte nya förhandlingar med Socialdemokraterna, rapporterar Ekot.

– Socialdemokraterna behöver i så fall återkomma, säger Annie Lööf (C).

Hon menar att beskeden från S hittills varit alldeles för vaga, rapporterar Ekot.

På onsdagen kommer talmannen Andreas Norlén ge besked vad som händer här näst i den utdragna processen att tillsätta en ny regering. Sedan valet har riksdagen röstat nej till två statsministerkandidater, först Ulf Kristersson (M) och nu senast förra fredagen Stefan Löfven (S).

Regeringsbildningen

Vad som kan hända är att en partiledare får ett sonderingsuppdrag, eller att det blir aktuellt för en tredje statsministeromröstning i riksdagen.

Problemet är SD inte moderatpolitik

Det senare tror inte moderatledaren Ulf Kristersson kommer att inträffa före jul. Efter att Centerpartiets och Liberalernas förhandlingar med Socialdemokraterna föll ihop hoppas han att de två alliansvännerna ska sluta upp bakom honom.

Annie Lööf som gav Stefan Löfven kalla handen vill inte för Ekot svara på frågan om hon fått något bud från Ulf Kristersson. Hon understryker dock att det inte är att sitta i en moderatledd alliansregering som är hindret.

– Vårt problem handlar om Sverigedemokraternas roll och inflytande över en sådan regering, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet