Foto: Scanpix

Lööf tveksam till förslag till C-program

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar Centerpartiets partiledare Annie Lööf det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram.

Centerledaren Annie Lööf tycker att stora delar av förslaget till idéprogram är ”väldigt bra”. Och egentligen hade hon tänkt vara tyst för att inte störa den remissbehandling som pågår i partiet fram till den 5 februari.

– Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, säger Lööf till TT på telefon från Thailand.

Månggifte och slopad arvsrätt var hon tveksam till redan i en TT-intervju före jul, men hon säger nu att det också behöver göras förtydliganden om andra delar, till exempel fri invandring.

”Behöver dra ifrån vissa delar”

Hur stora delar av förslaget som slutligen kommer att finnas kvar i det nya idéprogrammet avgörs av de 520 ombuden på extrastämman i mars.

– Jag har som ambition att ha kvar stora delar av det som handlar om den gröna decentraliseringen. Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar – månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, säger Lööf.

”Har aldrig kallat mig nyliberal”

Förslaget har arbetats fram av en särskild arbetsgrupp med deltagare från norr till söder. Trots att Annie Lööf inte varit direkt inblandad i arbetet förknippas en del av de mer nyliberala inslagen med utspel hon tidigare gjort. Men Lööf slår bakut mot sådana kopplingar.

– Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti. Vi ska vara ett jordnära parti som står för människors självbestämmande, decentralisering, en god miljö och socialt ansvar. Det är de kärnvärdena Centerpartiets nya idéprogram ska handla om, säger hon.

– Det viktiga för mig när vi klubbar programmet i mars är att vi har ett tydligt fokus på decentralisering, för det är det som skiljer Centerpartiet från andra partier, en genuin tanke om människors självbestämmande, om kommuner och regioners självbestämmande – ibland på bekostnad av staten och EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet