Nu öppnar SD och samtliga av Alliansens partiledare upp för en eventuell misstroendeförklaring. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter IT-skandalen – Alliansen och SD öppnar för misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga alliansledare och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson meddelar att man inte utesluter en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd efter Transportstyrelsens IT-skandal. Centerpartiets ledare Anne Lööf skriver på Twitter att uppgifterna om att känslig information läckt ”är graverande” och att det kan få ”stora konsekvenser för enskilda som drabbas, och för Sveriges säkerhet”.

Både Annie Lööf och Ebba Busch Thor har under helgen meddelat att man inte utesluter en misstroendeförklaring.

LÄS MER: Försvaret begär information av Transportstyrelsen om militärt register

På sin Instagram skriver Annie Lööf: ”Transportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter är graverande. Stora konsekvenser för enskilda som drabbas, och för Sveriges säkerhet. Tillsammans med mina medarbetare och talespersonerna för Centerpartiet frågorna -Anders Åkesson, Daniel Bäckström och Johan Hedin har vi följt detta den senaste veckan, i förra veckan med trafik- och försvarsutskott i riksdagen och nu på tisdag med försvars- och justitieutskotten. Regeringen behöver kliva fram, ta ansvar, lägga korten på bordet och ge den information som krävs.

Centerpartiet ser mycket allvarligt på denna säkerhetsläcka och utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera enskilda statsråd.”

Samtliga alliansledare öppnar för misstroendeförklaring

Även de övriga alliansledarna och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har öppnat för misstroendeförklaring.

Liberalernas partiledare Jan Björklund twittrade under fredagen att en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd inte utesluts, och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra retweetade ett inlägg från Per Nilsson, ansvarig för partiets analysenhet, som även han öppnar för misstroendeförklaring.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

KD: ”Oberoende kriskommission krävs”

– För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra till TT i fredags.

LÄS MER: Detta har hänt: Transportstyrelsens säkerhetsskandal

Ebba Busch Thor har också meddelat att Kristdemokraterna inte utesluter en misstroendeförklaring.

– Misstroendevotum kan bli aktuellt mot ett eller flera statsråd. Vi anser att en oberoende kriskommission kommer att krävas oavsett om misstroende riktas mot statsråd eller att de av andra skäl lämnar sin eller sina poster. En oberoende kriskommission krävs för att utreda hur denna läcka har skadat enskilda individer och Sveriges försvarsförmåga, samt vilka åtgärder som behövs för att minimera konsekvenserna, säger hon i ett uttalande.

SD: ”Beredda att stödja alliansens förslag”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver i ett inlägg på sin Facebook-sida: ”Ännu är inte alla fakta samlade, och alla ministrar har inte hörts, men redan nu står ett par saker klart. Utan tillfredsställande svar från ansvariga ministrar måste de avgå. Förmår de inte förstå detta själva får det ske genom en misstroendeförklaring.

Vi följer utvecklingen noga och är beredda att föreslå, eller stödja alliansens förslag, om detta. Sverigedemokraterna kommer att stödja KD:s förslag om en kriskommission. Det räcker inte att reda ut endast vilka som är ansvariga, en större utredning behövs för att komma tillrätta med vilka åtgärder som måste till för att återställa säkerheten.”

V: ”Inte uteslutet”

Under söndagen meddelade även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att man från partiets sida inte utesluter att väcka, eller stödja, en misstroendeförklaring, skriver Expressen.

– Jag tycker inte att regeringen har förklarat det här på ett bra sätt, sade Jonas Sjöstedt till Expressen.

LÄS MER: SVT:s Mats Knutson: ”Både Johansson och Ygeman hänger löst”

Löfven vill inte kommentera

Förutom infrastrukturminister Anna Johansson (S) har inrikesminister Anders Ygeman (S) agerande ifrågasatts av oppositionen. På tisdag ska Ygeman frågas ut om skandalen av ledamöterna i riksdagens justitieutskott.

Statsminister Stefan Löfven vill fortfarande inte kommentera turerna kring Transportstyrelsen.

– Vi har ingen kommentar, säger Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa till SVT Nyheter.

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring. Så här går det till:

Minst 35 ledamöter måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Källa: riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet