Här möts Lööf och Åkesson om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf menar att Sverigedemokraterna inte har någon lösning på hur Sverige ska hjälpa de människor som flytt till Sverige. Det sade hon i en debatt i Aktuellt med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

De två partiledarna stod som väntat långt ifrån varandra gällande hur man bäst ska hjälpa de människor som just nu desperat flyr genom Europa.

– Vi behöver stå upp för ett jämnare mottagande i EU-länderna. Sverige tar i dag emot en stor del och fler länder behöver göra mer, sade Annie Lööf (C).

– Vi behöver också se till att integrationen funkar betydligt bättre och hjälpa kommuner till ett bättre mottagande och se till att de människor som kommer hit snabbare kommer i jobb, får bostad och lär sig språket.

”Europa måste inte ta emot fler”

Jimmie Åkesson å sin sida fortsatte att föra fram Sverigedemokraternas uttalade linje om att rikta om flyktingpolitiken helt och hållet.

– Att människor ska komma till Sverige är ett väldigt ineffektivt sätt att hjälpa dem på. Vi behöver rikta om resurserna till krisområdenas omedelbara närhet, sade Jimmie Åkesson.

Hur de som redan är på väg eller redan är här ska hjälpas hade SD-ledaren färre svar på. 

Flera gånger upprepade Jimmie Åkesson att det handlar om att rikta om flyktingpolitiken så att människor kan få ett drägligt liv i krisernas närområden.

– Samtidigt vänder jag mig mot den här idén om att Europa måste ta emot ännu fler. Det är ett ineffektivt sätt att hjälpa på. Det är mycket bättre att hjälpa människor på plats. För där finns de allra flesta, sade Jimmie Åkesson.

”Kan inte stänga dörren”

Annie Lööf svarade att Sverige redan hjälper på plats och att det är något vi ska fortsätta med.

– Men sen är det ju ett antal människor som flyr och som vi har sett de senaste veckorna är det stora flyktingkatastrofer. Här kan vi inte stänga dörren utan det handlar om att se till att människor som flyr hit får asylskäl prövade.

Annie Lööf menade att mottagandet behöver spridas jämnare över EU, men blev också märkbart irriterad på att Jimmie Åkesson inte svarade på frågan om hur man ska hjälpa människorna som befinner sig på Sveriges flyktingmottagningar i dag.

– Hur ska vi se till att de integreras bättre. Vill du skicka tillbaka dem till flyktinglägren. Vad är Sverigedemokraternas recept på att lösa flyktingmottagandet?

”Människor dras till oss”

Jimmie Åkesson undvek frågan och sade återigen att det handlar om att människor ska hjälpas i närområdena.

– Vi måste se till att betydligt färre kommer till Sverige. I dag för vi en politik som innebär att människor dras till oss eftersom vi har det välfärdssystem vi har och att vi ger permanenta uppehållstillstånd till människor som kommer.

– Det är inte rimligt. Det är det som får människor att riskera sina liv på väg till Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet