Lööf redo förhandla med Miljöpartiet

Publicerad

Efter de senaste veckornas diskussion om asylpolitiken är nu Centerpartiet berett att förhandla. Centerledaren Annie Lööf sade till SVT på fredagen att hon är beredd att gå Miljöpartiet till mötes och förhandla om mer generösa asylregler.

Så sent som förra veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt tvärtom, att han inte är beredd att förhandla om asylreglerna. I dag på Centerpartiets framtidsstämma inledningstalade partiledaren och näringsministern Annie Lööf (C) bland annat om att polisens inre gränskontroller i Stockholms tunnelbana varit orimliga.

”En fråga jag vill diskutera”

I en intervju med SVT säger hon att partiet nu är berett att gå Miljöpartiet till mötes när det gäller den nu hett debatterade migrationspolitiken. Det handlar om att MP vill skriva om asylreglerna och komma ifrån den strikta skrivningen att man kan få asyl på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter” till mer generösa ”särskilt ömmande omständigheter”.

– Man kan diskutera om man ska ha synnerligen ömmande omständigheter eller om man ska gå till mer särskilt ömmande omständigheter. Och det är en fråga som jag i så fall vill diskutera med de fem partier som ingår i överenskommelsen, säger partiledaren och näringsministern Annie Lööf (C).

Miljöpartiet avbokade mötet

I onsdags förra veckan skulle Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm egentligen ha haft ett möte med ansvariga tjänstemän på justitiedepartementet.  De skulle diskutera den migrationspolitiska överenskommelse som finns mellan regeringen och Miljöpartiet, men Miljöpartiet valde att avboka mötet.

Det berodde på att departementet gett besked om att man inte var beredd att förändra i de asylregler som Miljöpartiet vill. Det handlar om att personer ska få rätt till asyl i Sverige på grund av ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Skrivningen innebär en alltför strikt tolkning menar Miljöpartiet medan statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det saknas skäl till att förändra skrivningen. Men Annie Lööf är alltså betydligt mer tillmötesgående även om hon är nöjd med den överenskommelse som redan finns.

– För mig är det viktigaste att konstatera att vi gjort två viktiga delar, vård för gömda och skola för gömda. Vi skriver inte explicit att vi ska förändra de här omständigheterna utan att vi ska titta på detta efter en utredning. Då är det väl läge att i så fall sätta oss ner och se om vi har samma analys av läget, säger partiledaren och näringsministern Annie Lööf (C).

Men sen blir det förvirrande. För i andra intervjuer säger Annie Lööf att Centerpartiet absolut inte vill byta till särskilt ömmande skäl. Partiets pressavdelning ringer upp SVT och säger att man är helt enig med regeringen. Men att man samtidigt ändå vill förhandla med Miljöpartiet.

”Det är positivt”

Maria Ferm (MP) kommenterar Lööfs uttalande till SVT i kväll.

– Det är positivt att Centerpartiet, och vad jag vet, även de mindre partierna, är mer positivt inställda till att genomföra en förändring än vad Moderaterna är.

– Nu avvaktar vi ett samlat besked från hela regeringen om det är så att regeringen är beredd att genomföra en riktig förändring för de här familjerna som riskerar att avvisas från Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer