Foto: TT

Säger nej till regeringens invit

Uppdaterad
Publicerad

Centerpatiets ledare Annie Lööf kan tänka sig att samtala med regeringen om flyktingpolitiken. Det säger hon till SVT Nyheter. Däremot är hon skeptisk till de villkor som migrationsministern ställt. Minst lika skeptisk är Lööfs allianskollega, moderatledaren Anna Kinberg Batra, som stänger dörren för en uppgörelse med regeringen.

I SVT:s Agenda i går öppnade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för en blocköverskridande överenskommelse om flyktingpolitiken. Men ministerns inbjudan är villkorad.

En jämnare fördelning mellan landets kommuner är ett krav för att regeringen ska förhandla med de borgerliga partierna. Kommunerna måste vara tvungna att hjälpa till att ta emot flyktingar.

”Vill inte tvinga”

Annie Lööf är skeptisk till tvingande fördelning av flyktingar.

– Vi tycker att det ska införas ett kvotsystem i Sverige bland kommunerna, men vi vill inte tvinga några kommuner att ta emot flyktingar. Är det så att en kommun inte har möjlighet att ta emot så ska det gå att finansiera en annan kommun för detta, säger hon till SVT Nyheter.

Fritt fram att genomföra C:s förslag

Morgan Johansson sade i Agenda att han kommer att bjuda in till samtal om det finns ett ”riktigt intresse”.

– Då kommer jag att bjuda in dem så fort det bara går.

Annie Lööf säger att hon inte har något emot samtal med regeringen men menar att det hänger på regeringen.

– Det vi behöver nu är konkreta reformer för att förbättra flyktingmottagandet och integrationen. Sedan ett halvår tillbaka har Centerpartiet presenterat mycket konkreta åtgärder som det är fritt fram för regeringen att genomföra.

M inte intresserat

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är dock tveksam till förslaget.

– Det är framförallt viktigt att vi får ordning på asylmottagandet och där duckar Morgan Johansson och framför allt  duckar Stefan Löfven. Jag vill att vi hjälper kommuner att kunna ta mer ansvar, det är jag beredd att diskutera, säger hon till SVT och fortsätter:

– Det är inte idé att börja diskutera en stor internationell kris om man inte ger besked om asylmottagandet och fler vägar in på arbetsmarknaden.

FP och KD håller dörren öppen

Varken Folkpartiet eller Kristdemokraterna stänger dörren för att diskutera flykting- och integrationsfrågor med regeringen.

– Om vi får en seriös inbjudan så är det klart att vi kan vara beredda att diskutera det. Men vi förvånas av att man inte vill diskutera den viktigaste frågan av alla, nämligen arbetsmarknaden, där man höjer skatter och försämrar rut-avdrag och annat, vilket försvarar för människor att komma in, säger FP:s talesperson Fredrik Malm till TT.

– Problemet när vi träffade dem i höstas var att de inte hade något att komma med själva. Och nu bjuder de in och säger men vi tänker inte lyssna på några förslag som ni har, och det är ju litet problematiskt. Men jag träffar dem gärna igen, men regeringen behöver vara litet konkret med vad de vill själva och de kan ju inte säga nej till vad vi föreslår, säger KD:s talesperson Emma Henriksson till TT.

Varken FP eller KD tror på att tvinga kommunerna att ta emot asylsökande. Det viktiga är att ge kommunerna rätt förutsättningar att ta emot, anser de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer