S öppnar för samtal om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson (S) är öppen för en blocköverskridande överenskommelse om flyktingpolitiken.

Men inbjudan till de borgerliga partierna är inte utan villkor.

Den senaste tiden har det kommit krav, bland annat från LO, att Socialdemokraterna ska göra upp om flyktingpolitiken med Moderaterna. 

– Min dörr står öppen. Det har inte funnits något intresse förut men jag hoppas det finns det nu. Det här är en ödesfråga för Europa – och det är en ödesfråga för Sverige.

Flyktingkrisen i Europa

Morgan Johansson sa i Agenda att han kommer att bjuda in till samtal om det finns ett ”riktigt intresse”.

– Då kommer jag att bjuda in dem så fort det bara går.

Lööf: ”Hänger på regeringen”

C-ledaren Annie Lööf säger till SVT Nyheter att hon inte har något emot samtal med regeringen men menar att det hänger på regeringen.

– Det vi behöver nu är konkreta reformer för att förbättra flyktingmottagandet och integrationen. Sedan ett halvår tillbaks har Centerpartiet presenterat mycket konkreta åtgärder som det är fritt fram för regeringen att genomföra.

Migrationsministern villkorar eventuella förhandlingar med de borgerliga partierna. En jämnare fördelning mellan kommunerna är ett krav. Kommunerna måste vara tvungna att hjälpa till att ta emot flyktingar.

– Det tycker jag att de borgerliga partierna ska känna till innan de svarar på en invit.

Annie Lööf är skeptisk till tvingande fördelning av flyktingar.

– Vi tycker att det ska införas ett kvotsystem i Sverige bland kommunerna men vi vill inte tvinga några kommuner att ta emot flyktingar. Är det så att en kommun inte har möjlighet att ta emot så ska det gå att finansiera en annan kommun för detta.

”Det krävs lagstiftning”

Men Morgan Johansson säger att flyktingmottagandet är en fördelningsfråga.

– Det kan inte bara vara socialdemokratiska kommuner som Botkyrka, Malmö, Södertälje, Stockholm och Göteborg som ska ta ansvar. Även de borgerliga kommunerna måste vara beredda att göra det. Och för det krävs lagstiftning, sa migrationsministern.

Morgan Johansson är skeptisk till tillfälliga uppehållstillstånd, som flera borgerliga partier föreslagit. Han tror det försvårar integrationen eftersom det ökar otryggheten. 

– Jag ser klara nackdelar med det när det gäller integrationen. Den ordning vi har nu förbättrar integrationen eftersom det ger människor säkerhet, sa han.

Dåligt ledarskap

Morgan Johansson tror inte tillfälliga uppehållstillstånd skulle leda till att färre flyktingar söker sig till Sverige. Han tror inte på att göra Sverige mindre attraktivt för flyktingar och på så sätt ”lätta på trycket”.

– Jag tror det är en illusion att försöka ”lätta på trycket” genom att skjuta ansvaret mellan varandra. Det är faktiskt det som vi ser i Europa just nu när det inte finns något riktigt bra europeiskt ledarskap i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet