Loomis uppmärksammades när Uppdrag granskning nyligen avslöjade att omkring 10 miljarder lämnar Sverige årligen – pengar som till stor del misstänks komma från kriminalitet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Loomis får 40 miljoner i böter –har brutit mot regler gällande penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Loomis, det enda värdebolaget som hanterar kontanter i Sverige, får en anmärkning och 40 miljoner kronor i sanktionsavgift.

Nyligen uppmärksammades bolaget när SVT granskade smugglingen av kontanter.

Efter en undersökning kopplad till penningtvättsregelverket har Finansinspektionen upptäckt att Loomis har brustit vid riskbedömningen.

I vissa fall ska företaget inte ha hämtat in någon som helst information om sina kunder. Under perioden då företaget granskades hanterade Loomis kontantinsättningar på 11,7 miljarder kronor från utländska banker utan att vidta tillräckliga åtgärder för att kontrollera varifrån pengarna kommer.

Ska förhindra kriminell verksamhet

Riskbedömningen är en central del för att förhindra penningtvätt och Finansinspektionen ser strängt på överträdelserna. Därför får Loomis böter på 40 miljoner kronor samt en anmärkning.

– Riskerna för penningtvätt är särskilt höga i kontantintensiva företag. Det ställer långtgående krav på sådana företag att vidta åtgärder för att förhindra att de kan utnyttjas för kriminella syften, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI, i ett pressmeddelande.

Loomis förekom nyligen i granskning om penningtvätt

Loomis uppmärksammades när Uppdrag granskning nyligen avslöjade att omkring 10 miljarder lämnar Sverige årligen – pengar som till stor del misstänks komma från kriminalitet.

Efter att pengarna har smugglats ut ur landet växlas de till en annan valuta för att därefter säljas tillbaka. Företaget som tar emot pengarna och räknar dem är Loomis, som är det enda så kallade värdeföretaget som hanterar kontanter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s granskning om kontantsmuggling i Sverige. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.