Löpcoachens fem tips för nybörjarlöpare

Uppdaterad
Publicerad

Löpcoachen Petra Kindlund har tränat löpning på elitnivå i 15 år. Nu listar hon de fem bästa tipsen för att komma igång med löpning.

1. Börja mjukt – Kör inte för hårt i början, utan öka successivt. Börja med att varva gång med löpning. Gå en minut och löp en minut. Nästa gång ökar du och går två minuter och löper två minuter.

2. Oftare är bättre än längre – Det är bättre att vara ute två till tre gånger i 20 minuter än att vara ute en gång i 60 minuter. Viktigt att vänja kroppen och inte pressa för hårt i början. Är man ute länge riskerar man att skada sig.

3. Försiktighet – Löpningen är en belastning på kroppen. Det finns ingen anledning att pressa för hårt, resultaten kommer ändå. Efter en löprunda ska du känna att du vill ut och springa igen och inte vara trött på det.

4. Planera – Planera in en tid att springa och håll det, annars är det lätt att det inte blir av. Hitta inga ursäkter, utan byt om och gå ut.

5. Tekniken – När du varit ute några gånger kan du börja tänka på tekniken. Spring med en stolt hållning, jobba med armarna och ta inte för långa steg.

Se fler tips i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.