Det senaste åren har fler och fler lopp dykt upp i Sverige av olika slag, berättar löpexperten Malin Ewerlöf. Foto: TT

Dags att knyta skorna – nu drar löpsäsongen igång

Uppdaterad
Publicerad

Vår i luften och torrt på marken betyder för många att löpsäsongen är här. Inför i år fortsätter trenden med allt fler nya lopp.- Många har börjat tröttnat på att springa klassiska lopp och arrangörer får tänka om, säger löpexperten Malin Ewerlöf.

Varje år vid den här tiden fylls trottoarer, gångbanor och stigar i skogen av springande människor.

– Även nu, trots att det varit en mycket kall vinter, märks det att folk börjat tänka på löpning när våren nu närmar sig, säger Malin Ewerlöf, personlig tränare och före detta löparstjärna.

Klassiskt inte lika poppis

Framför allt är det personer som satsar på ett viss lopp och har ett datum att förhålla sig som dragit igång nu. Det senaste åren har fler och fler lopp dykt upp i Sverige av olika slag – vilket är den stora utvecklingen inom löpning, enligt Ewerlöf.

– Man vill ha nytt hela tiden och utvecklingen går därför framåt även inom löpning. Många har börjat tröttnat på att springa klassiska lopp och arrangörer får tänka om för att attrahera personer, säger hon.

Något annat återkommande när vårlöpningen drar igång är att ge sig ut – springa milen – utan att ha löptränat under vintern.

– Det är samma varje år, man ger sig ut och springer för att det är fint väder, men springer alldeles för långt, säger Ewerlöf.

Börja lugnt – undvik skador

Ett tips är att även om du tränat annat under hela vintern, ändå se till att börja försiktigt och trappa upp allt eftersom.

– De största skaderiskerna är när man går ut och springer för långt mot vad man är tränad för. En lite för lång runda än vad kroppen är van vid. Det är då de flesta får ont och lätt drar på sig krämpor, säger hon.

Ta hellre fler och lite kortare rundor med bra löpteknik. Om du spinger för långt med dålig teknik blir du lättare trött och får ont – sedan orkar du inga fler turer resten av veckan, berättar Ewerlöf.

I förebyggande syfte kan du satsa på att köpa ett par ordentliga skor, tänka på din hållning och träna in en bra löpteknik.

– Det är alltid bra att ha rätt grejer på fötterna. Det underlättare också för din löpning och är skadeförebyggande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.