Totalt kunde över 100 000 arbetssökande komma att drabbas om den nya tillämpningen skulle bli praxis. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Efter regelkaoset kring a-kassan – nu kommer en lösning

Publicerad

Ändrade riktlinjer hos flera a-kassor gjorde att tusentals arbetslösa riskerade att bli utan a-kassa. Men nu har man enats om en lösning.

SVT berättade härom veckan att många arbetslösa fått nej på sin ansökan om a-kassa eftersom vissa a-kassor ändrat reglerna för ersättningen.

Ändringen innebar konkret att man skulle behöva skriva ut sig från Arbetsförmedlingen när man fick ett nytt jobb, för att vara berättigad till en ny a-kasseperiod när man slutade.

Totalt kunde över 100 000 arbetssökande komma att drabbas om den nya tillämpningen skulle bli praxis.

Arbetsförmedlingen var kritisk både till förändringen i sig, och till att den genomförts utan att man informerat Arbetsförmedlingen. Deras arbetsförmedlare fick ta emot starka reaktioner från de arbetslösa som drabbades.

Släpper kravet

Redan då pågick diskussioner mellan a-kassorna, Arbetsförmedlingen och myndigheten IAF, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Dessa har nu, enligt vad SVT erfar, lett fram till en lösning som alla parter förklarat sig nöjda med.

Konkret betyder det att de a-kassor som tillämpat den nya praxisen, släpper kravet på att man formellt måste skriva ut sig från Arbetsförmedlingen vid ett nytt arbete.

Från Unionens a-kassa, som är en av de a-kassor som sedan i våras haft en ny praxis, uppger man att mellan 50 och 100 medlemmar hunnit få avslag på den nya grunden. Dessa ärenden kommer nu att kunna prövas på nytt.

Bekräftas av organisation

Från organisationen Sveriges a-kassor bekräftar kanslichef Tomas Eriksson att man kommit överens om en förändring som i praktiken betyder en återgång för de kassor som haft ett striktare regelverk.

– Den nya tolkningen är också avstämd med Arbetsförmedlingen så den fungerar smidigt med deras praktiska hantering.

Under veckan har regeringen, genom statssekreterare Irene Wennemo (S), varit i kontakt med Sveriges a-kassor. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerade starkt när SVT härom veckan berättade om regelkaoset och effekterna som hotade tusentals arbetslösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer