– Vi blev tagna på sängen, säger Arbetsförmedlignens överdirektör till SVT. Foto: Jessica Gow/TT

SVT avslöjar: Tusentals arbetslösa kan förlora a-kassan i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Nya rutiner gör att många arbetslösa riskerar att förlora sin a-kassa helt i onödan. Många arbetslösa har upptäckt att de fått negativa besked utan att förstå varför.

Tidigare har man kunnat vara inskriven hos Arbetsförmedlingen även om man går mellan jobb och arbetslöshet. Men sedan i våras tolkar flera a-kassor regelverket så att man måste skriva ut sig från Arbetsförmedlingen under den tid man jobbar, för att kvalificera till en ny a-kasseperiod.

Många arbetslösa över hela landet har nu upptäckt att de blivit av med sin a-kassa utan att förstå varför.

– I förlängningen kan det betyda att man måste ansöka om försörjningsstöd hos kommunen, säger Arbetsförmedlingens överdirektör Maria Mindhammar, som uppger att a-kassorna inte informerat Arbetsförmedlingen innan man genomförde ändringen.

– Vi blev tagna på sängen.

Stora grupper

Enligt uppgift till SVT har tusentals arbetslösa redan blivit av med sin a-kassa, och den totala grupp som potentiellt kan beröras är mycket stor – uppemot 150 000 personer:

  • Personer anställda med lönebidrag.
  • Personer med nystartsjobb.
  • Personer som är inskrivna som ombytessökande (letar nytt jobb).
  • Visstidsanställda.

Personer med bidragsanställning kan enligt Maria Mindhammar hamna i en riktig rävsax: för att vara berättigad till lönebidrag måste man vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, samtidigt som a-kassan nu kan kräva att man skriver ut sig för att arbetet ska berättiga till ny ersättning.

Tomas Eriksson, kanslichef på organisationen Sveriges a-kassor, uppger att de nya rutinerna beror på nya domar, och säger att man nu arbetar för att snabbt hitta en lösning tillsammans med Arbetsförmedlingen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Förvånad och kritisk

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) uppger att hon är överraskad av a-kassornas agerande.

– Jag är förvånad och kritisk till den förändrade tillämpningen som a-kassorna gör. Det drabbar enskilda individer på ett sätt som jag tycker är mycket olyckligt, säger Ylva Johansson.

Hur kan det bli så här?

– Det får nog a-kassorna svara på. Jag kommer omedelbart ta kontakt med dem för att reda ut detta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.