Allt fler äldre kan bli tufft för många kommuner, till exempel Simrishamn. Foto: TT

Tuff ekonomi för kommuner med äldre befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Många mindre kommuner har svårt att få pengarna att räcka till. Speciellt svårt är det för mindre kommuner med en äldre befolkning. I Simrishamn är var tredje invånare över 65 år och det är en utmaning för kommunen.

– Fler och fler behöver en mer krävande vård och det innebär att vi måste fundera över hur vi ska ska finanisera vården framöver, säger Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn.

Han säger att skatteintäkterna hittills har räckt för att täcka kommunens kostnader men att det är ett bekymmer att hitta personal till äldreomsorgen.

– Ett tag var det stor kris. Vi fick inte personal till äldreomsorgen, säger Karl-Erik Olsson (S) och tillägger att kommunen därför satsar på att utbilda egen personal, personer som redan bor i kommunen.

Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamn. Foto: Johan Dernelius

Kommuner kan gå samman

Han nämner arbetslösa som erbjuds utbildning till vårdbiträde och vårdbiträden som erbjuds vidareutbildning till undersköterskor.

Det som kommer att krävas är sannolikt att kommunerna på Österlen samarbetar mer för att på så sätt spara pengar, bli mer effektiva och attraktiva som arbetsgivare. Det kan också bli aktuellt med en kommunsammanslagning av Tomelilla och Simrishamn, tror vissa bedömare.

”Kommer ta minst tio år”

– Det är nödvändigt med samarbete inom flera områden, inte bara inom äldreomsorgen och så småningom kan det bli aktuellt med en kommunsammanslagning, säger Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn.

Han tror dock det kan dröja.

– Det är en känslig fråga som varit uppe på tapeten. Det kommer att ta minst tio år men det kommer att ske. Det är jag rätt övertygad om, säger Carl-Göran Svenssson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.