Foto: TT arkiv

Löfven upprörd över falsk nätkampanj

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) har utsatts för en rysk twitterattack där hon påstås ha föreslagit att vita män bör kastreras. Statsminister Stefan Löfven är oroad, rapporterar Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven reagerar nu skarpt på uppgiften att Margot Wallström blivit utsatt för en rysk hackerattack som sprider falska uttalanden från utrikesministern.

”Ingrepp i demokratin”

– Det är allvarligt, allt sådant är ett ingrepp i vår demokrati, säger Stefan Löfven till Aftonbladet, som var först med att berätta nyheten.

Inför mötet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov om två veckor, har utrikesminister Margot Wallström (S) blivit föremål för en desinformationskampanj på nätet.

Det falska uttalandet sägs komma från en frågestund vid Lunds universitet och lyder: ”Vardag i den civiliserade världen: Sveriges utrikesminister föreslår kastrering av alla vita män”.

Ambassaden slog larm

Sveriges ambassad i Moskva slog larm sedan det falska uttalandet fått spridning från ett ryskt Twitter-konto med över 30.000 följare. Analysen är att det är en samordnad kampanj riktad mot svenska intressen, något som sägs förekomma ganska ofta på vissa ryska sajter och sociala medier.

– Det är därför vi har lagt in sådana frågor i vår nationella säkerhetsstrategi. Vi behöver både kunskap om detta, hur vi kan förebygga det och vi behöver höja vår förmåga att avvärja sådant. Det är en oerhört viktig fråga för oss och det är därför den finns med i säkerhetsstrategin, säger Löfven.

Även Carl Bildt drabbad

Carl Bildt är en annan svensk politiker som blivit föremål för ryska smutskastningskampanjer, rapporterar Ekot.

I en film om den ryske oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som nyligen sändes på statskontrollerad tv och som Ekot tagit del av, beskrivs Bildt i mycket negativa ordalag på grund av sitt stöd till Majdan-revolutionen i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.