Jonas Sjöstedt ”nöjd att Löfven inte viker sig”. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöstedt: ”Bra att Löfven inte viker sig”

Uppdaterad
Publicerad

Både Jonas Sjöstedt (V) och Isabella Lövin (MP) välkomnar beskedet att infrastrukturminister Anna Johansson (S) lämnar sin post. Jonas Sjöstedt applåderar också valet att låta försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitta kvar.
– Jag tycker att det är bra att Löfven inte viker sig för oseriösa misstroendeförklaringar. Argumenten mot Peter Hultqvist är för svaga, säger V-ledaren till SVT Nyheter.

Jonas Sjöstedt har tidigare uttryckt att hans parti kräver infrastrukturminister Anna Johanssons avgång.

– Jag tycker att det var bra med en ordentlig ombildning. Vi har ju begärt att den ansvariga ministern skulle få gå, och det har hon nu fått göra. Det är en helt rimlig konsekvens, säger Jonas Sjöstedt.

Den uppfattningen delas av vice statsminister och MP-språkrör Isabella Lövin.

– Det är mycket allvarliga felaktigheter som begåtts på transportstyrelsen. Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den, uppger hon i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Miljöpartiet har tidigare kritiserats för att inte ha kommenterat IT-skandalen och utvecklingen som följt i veckan.

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

Oppositionen ”anmärkningsvärd” och ”orimlig”

De båda partitopparna passar också på att rikta kritik mot Alliansen. Jonas Sjöstedt menar att Alliansens misstroendeförklaring de tre ministrarna är ”orimlig”, och lyfter framförallt anklagelserna mot försvarsminister Peter Hultqvist, som han anser som svaga.

– Det avgörande nu är att Alliansen besinnar sig och inte fullföljer misstroendet på Hultqvist. Om de gör det så visar det att de enbart är ute efter konflikt och det vore väldigt dåligt, säger han.

Även Isabella Lövin kritiserar oppositionens agerade, som hon kallar ”anmärkningsvärt”.

– Jag konstaterar att oppositionen hade kunnat extrainkalla konstitutionsutskottet för att granska statsrådens agerande men valde att inte göra det. Istället har man valt att frångå det kvalitetssäkrande arbete riksdagen ska utföra för att direkt uttala misstroende mot hela tre statsråd. Det är anmärkningsvärt och är inte att ta ansvar för Sverige.

LÄS MER: Transportsstyrelsens IT affär: detta har hänt

Fortsätter anklaga för privatiseringar

Jonas Sjöstedt meddelade under onsdagen att Vänsterpartiet KU-anmäler den förra regeringen, som leddes av M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Alliansregeringen ligger bakom de beslut som ligger till grund för att känsliga uppgifter privatiseras inom myndigheter, resonerar partiet.

– Om Alliansen verkligen vill göra någonting åt problemet måste de vara självkritiska, och det finns tyvärr ingen tillstymmelse till det.För de är privatiseringen en slags överideologi. Men det här är ett praktexempel på hur fel det kan gå när man handlar med känsliga uppgifter som man handlar med fruktkorgar till fikarummet, säger Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

Välkomnar nya ministrar

Isabella Lövin tillägger att hon välkomnar de nytillskott till den S-ledda regeringen, som presenterades av Stefan Löfven under presskonferensen.

– Jag är samtidigt glad att välkomna Heléne Fritzon och Tomas Eneroth till regeringen och ser fram emot att tillsammans fortsätta samhällsbygget för framtiden, skriver hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.