Klimatminister Isabella Lövins (MP) nya stabs- och planeringschef Annika Jacobson var chef för Greenpeace när organisationens medlemmar gjorde intrång på flera svenska kärnkraftverk. Foto: TT

Lövins nya stabschef stod bakom kärnkraftsintrång

Uppdaterad
Publicerad

Under 2012 och 2014 var Annika Jacobsson organisationen Greenpeace Sverigechef. I dag är hon stabschef hos Isabella Lövin (MP) på miljö- och energidepartementet, som bland annat ansvarar för strålskydd och kärnsäkerhet. Det skriver Dagens Nyheter.

Den 9 oktober 2012 tog sig ett 70-tal aktivister in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Med hjälp av stegar klättrade de över staketet som ska skydda mot intrång.

– Vi ville genomföra att eget stresstest för att se om man kan ta sig in till reaktorerna, sa Annika Jacobson, då Sverigechef för Greenpeace, till SVT.

Jacobsson deltog inte själv vid intrånget, men stod bakom det.

Under 2014 genomfördes ett liknande intrång mot Oskarshamns kärnkraftverk och då dömdes drygt 40 aktivister i Svea och Kalmar tingsrätt för olaga intrång.

Fick jobb hos Lövin

Annika Jacobsson lämnade Greenpeace och fick under 2017 jobb som politisk sakkunnig hos klimat- och miljöminister Isabella Lövin.

Efter regeringsskiftet i januari fick Jacobsson posten som stabs- och planeringschef hos Lövin på Miljö- och energidepartementet. Ett departement som bland annat är ansvarigt för Strålsäkerhetsmyndigheten som har ansvar för strålskydd, kärnsäkerhet och nukleär icke-spridning.

Jacobsson säger till DN att hennes del i aktionerna mot kärnkraftverken gjordes i egenskap av hennes tidigare roll, som chef för Greenpeace Sverige.

– Min roll i det här arbetet var att driva en samhällsdebatt om svensk kärnsäkerhet.

Men poängterar att hennes nuvarande roll är att hjälpa Lövin i det dagliga regeringsarbetet.

– Min roll som jag har i dag är att bistå miljö- och klimatminister Isabella Lövin i hennes arbete att genomföra regeringens politik.

Lövin: Inte ett problem

Inte heller Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ser problem med Annika Jacobssons förflutna.

”Annika Jacobssons tidigare roll som chef för Greenpeace är förenlig med hennes nuvarande roll som stabs- och planeringschef i min stab. I hennes roll som chef för Greenpeace ingick att föra den organisationens talan. I hennes nuvarande roll bistår hon mig i att genomföra regeringens politik”, skriver hon i en skriftlig kommentar till DN.

”Fullständigt omdömeslöst”

Mattias Bäckström Johansson (SD) säger i en kommentar att Annika Jacobssons omdöme kan ifrågasättas.

– Det är fullständigt omdömeslöst. Jag tycker att man verkligen kan undra hur seriöst man ser på frågorna och vilket omdöme man har. Det här är ju ändå en person som inte endast har sanktionerat, utan faktiskt har lett en organisation som har agerat med kärnkraftsintrången, säger han till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna avböjer att kommentera händelsen.

– Det är en intern fråga för Miljöpartiet och inget vi kommentarer, säger Pelle Skogberg, Socialdemokraternas pressekreterare.

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet avstår från att kommentera.

SVT Nyheter söker Liberalerna och Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer