Januaripartierna överens om nytt utbildningspaket. Foto: TT

Enighet kring nytt utbildningspaket – fler ska kunna gå i sommarskola

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om ett nytt utbildningspaket på drygt 500 miljoner kronor för att möta behovet under coronakrisen.

– Det viktigaste nu är att hantera kunskapstappet inom grundskolan och se till att eleverna i gymnasiet får sina slutbetyg, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson.

I utbildningspaketet går 120 miljoner kronor till att bygga ut lovskolan i kommunerna så att fler elever ska kunna läsa upp sina betyg under sommaren.

– På grund av coronautbrottet finns en risk för ett rejält kunskapstapp. Många elever med svagare förutsättningar kan ha svårare att ta till sig av undervisningen om den bedrivit på distans och vi har sett att frånvaron varit hög i grundskolan under våren, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden, säger Roger Haddad (L).

Mer flexibel sommarundervisning

Kommunerna är skyldiga att erbjuda lovskola för elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan som inte uppnår gymnasiebehörighet och till elever som inte kan ta ut sin gymnasieexamen. En ny förordning har gjort det möjlig att under vissa förutsättningar bedriva undervisning under hela sommarlovet, och inte bara i juni månad. 

Enligt förslaget, som är en del av regeringens extra vårändringsbudget, ska även 142 miljoner kronor gå till förbättra möjligheten att få studiestartsstödet, det vill säga ett stöd som arbetslösa vuxna kan få för att läsa på komvux eller folkhögskola. Kravet på att ha varit arbetslös i sex månader slopas.

Förbundet: Det räcker inte

Drygt 240 miljoner kronor ska gå till att utöka platserna på universitet och högskolor, samt utbildningar till personer i yrkesför ålder som behöver komplettera sina kunskaper för att öka möjligheterna att hålla sig kvar på arbetsmarkanden. Förslaget ska inom kort lämnas över till riksdagen för beslut.

Lärarnas Riksförbund välkomnar satsningarna men tycker inte att de räcker. De har undersökt vad pandemin kostat den svenska skolan och kommit fram till att det skulle krävas 5,5 miljarder för att kompensera för den uteblivna undervisningen under våren.

– Redan innan pandemin har kommunerna gjort stora nedskärningar på skolan och nu när lärarna inte hinner med undervisningen på samma sätt och frånvaron är stor riskerar vi långsiktiga konsekvenser för eleverna och samhället, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.