Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vinylskiva utan pvc. Skivan är istället gjord av sockerbaserad biopolymer Foto: Reuters

Vinylskivan utan miljöfarlig plast: Gjord av sockerbaserad biopolymer

Uppdaterad
Publicerad

Ett forsknings- och utvecklingsföretag har tagit fram en koldioxidfri LP-skiva. I stället för pvc, som normalt finns i vinylskivor, är skivan gjord av sockerbaserad biopolymer.

– Ljudet är fantastiskt bra, men knastret mellan låtarna är för högt så det måste vi finputsa, säger vd:n bakom idén.

65 procent av intäkterna från musik under 2021 kom från strömmad musik, enligt skivbolagens organisation Ifpi. Men intresset för vinylskivor har växt stadigt de senaste åren och skivindustrin är inte sena att ge ut mer. Både äldre och ny musik förpackas snyggt och säljs för höga priser.

Men en utmaning för miljön är att vinylskivorna görs av plast. Nu har det brittiska företaget Evolution Music producerat en LP-skiva av sockerbaserad biopolymer. Enligt företaget är det ett första steg mot att skivindustrin blir koldioxidfri.

Forskning- och utvecklingsföretaget har dock inte startat någon serieproduktion, utan menar att nästa steg måste komma från branschen, artister och skivbolag.

Så hur låter sockerbaserade vinylskivorna då? Enligt företaget låter ljudet som det ska, men framhåller att vissa saker behöver förbättras.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.