Coronaanpassade luciafiranden runt om i landet. Foto: SVT

Här firas lucia till häst, i kajak och som motorparad

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet genomförs i helgen flera corona-anpassade luciafiranden. En del mer uppseendeväckande än andra.

Här är ett luciasvep från hela landet.

Torsång

Med start halv sex på fredagskvällen drog en Lucia, en Rudolf och sju andra personer ut kajakerna i vattnet vid Torsång och började paddla. Efter uppmärksamheten från förra året, kändes det givet att åter genomföra tåget igen.

Läs mer hos SVT Dalarna!

Åre

Det har krävts kreativitet och nytänk för att få till ett luciafirande i Åre i år. Ungdomar från Åre församling har övat hela hösten och spelat in ett stämningsfullt luciatåg.

Läs mer hos SVT Jämtland!

Ljungbyholm

Den årliga julmarknaden ställdes in, och det såg ut som att orten skulle bli utan luciatåg. Men istället blev det ett annorlunda luciatåg – på hästryggen.

Läs mer hos SVT Småland!

Arvidsjaur

Ett udda luciatåg körde runt i Arvidsjaur under fredagen. Det är transportprogrammet vid Sandbackaskolan i Arvidsjaur som traditionsenligt haft sitt annorlunda, och coronaanpassade, luciatåg.

Läs mer hos SVT Norrbotten!

Uppsala

Luciafirande i Uppsala kommer att äga rum 40 meter upp i luften på slottstaket under luciakvällen – precis som förra året. Musiken spelas via en högtalare. Allra bäst ser man luciatåget från Svandammen, men arrangörerna tror inte att det finns risk att det blir någon folksamling där.

Läs mer hos SVT Uppsala!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.