Kvarglömt ludd stoppar luftcirkulationen och gör tumlaren överhettad. Foto: Scanpix

Luddet i torktumlaren en brandfara

Publicerad

Kvarglömt ludd i torktumlaren kan förvandla den gemensamma tvättstugan till en konfliktzon – men också leda till bränder.

”Den som inte tar bort luddet ska dö!” lyder rubriken på en humorbok från 2010 med samlade arga lappar från allmänna tvättstugor och trapphus runt om i Sverige.

Lappavsändaren borde kanske ha skrivit ”Den som inte tar bort luddet KAN dö – i brand”.

Varje år brinner i genomsnitt mellan 20 och 30 torktumlare i flerbostadshus, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). När tumlaren går varm och mycket ludd och damm samlas i filter och ventilationskanaler kan det till slut bli så varmt att det börjar glöda.

– Det hindrar luftcirkulationen och tumlaren blir varmare än den ska vara, vilket kan leda till överhettning och det finns tillräckligt med brännbart material som kan fatta eld, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Bränder i torktumlare är vanligast i flerbostadshus då de används oftare och rengörs mer sällan. Men varningen för ludd eller damm gäller i princip alla vitvaror, säger Anders Lundberg.

– Alla vitvaror behöver rengöras för att förhindra ansamlingen av ludd och damm. Men extra viktigt är det med luddfiltret i tumlaren.

Fakta

Fakta: Rengör dina vitvaror

Det är inte ovanligt att det brinner i tvätt- och diskmaskin, torktumlare, kyl och frys. Så här kan du förebygga elbränder:

* Luddet i torktumlaren kan orsaka brand genom att täppa för luftcirkulationen eller isolera värmeelementet som blir överhettat. Rengör luddfiltret regelbundet.

* Värmeelement i tvätt- och diskmaskiner kan vara skadade och även motorn kan orsaka gnistor som i sin tur antänder plasten i maskinerna. Packa inte in för mycket och använd bara maskinerna när du är hemma så kan du agera om något går fel.

* Brand kan uppstå bakom kyl och frys genom att där samlas damm som täpper för luftcirkulationen. Dra ut kyl och frys och dammsug när du frostar av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.