Lundinaffären – Socialistkritik mot Bildt

Publicerad

Europas socialistiska och socialdemokratiska partier riktar kritik mot utrikesminister Carl Bildt med anledning av Lundinaffären.

Nu växer kritiken mot utrikesminister Carl Bildt, som tidigare suttit i styrelsen för Lundin Petroleum som kopplas ihop med folkrättsbrott i Sudan.

Bildt bör ”dra sig tillbaka under den tid som utredning pågår”, kräver presidenten för Europeiska socialdemokratiska partiet, PES, förre danske statsministern Poul Nyrup Rasmussen. Bildts ”exakta” roll och ansvar måste utredas som en förlängning av förundersökningen av Lundin Oil, skriver Nyrup Rasmussen.

”Oroande”
”Fram till att detta sker så är det inte mer än rätt att Bildt drar sig tillbaka som svensk officiell företrädare. Det är, enligt min mening, det minsta man kan begära för att undvika att Sverige fläckas av något samröre med denna oroande utveckling”, heter det i Nyrup Rasmussens uttalande.

Kammaråklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren har inte velat utveckla beskedet om att han inlett förundersökning om eventuell svensk anknytning till påstådda folkrättsbrott i Sudan.

Elving har dock dementerat påståenden om att Bildt eller någon hos Lundin Oil skulle kunna misstänkas för folkmord och han framhåller att förundersökningen kommer att ta mycket lång tid.

”Desperation”
-Det är ett uttryck för desperation i den socialdemokratiska valrörelsen. Det är Marita Ulvskog som sitter i den där organisationen och mobiliserar, kommenterar utrikesminister Carl Bildt uttalandet från Europas socialistpartier.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer