Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Erik Simander / TT

Analys: ”Måste vända utvecklingen – annars lär Löfven vara rökt i nästa val”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven (S) pressas allt mer av den grova kriminaliteten och gängbrottsligheten. Lyckas inte regeringen vända utvecklingen talar mycket för att Stefan Löfven kan vara rökt i nästa val.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I dag inleds riksdagsåret. Det är bäddat för dramatik, flera viktiga frågor som det råder politisk oenighet kring ska avgöras.

På måndagen stod de för första gången sida vid sida på en presskonferens, statsminister Stefan Löfven och centerledaren Annie Lööf. Båda ville vara med och presentera mångmiljardsatsningar på äldreomsorg och sjukvård. Stefan Löfven kallade det en ”sjujäkla satsning på välfärden”.

Men trots de stora tillskotten till kommuner och regioner handlade ändå de flesta av frågorna vid måndagens presskonferens om gängkriminalitet och grov brottslighet, inte om välfärden och de satsningar som regeringen och januaripartierna vill genomföra.

Det säger det mesta om det politiska stämningsläget i Sverige idag. Sommarens våldsdåd, skottlossningar och nu senast biträdande rikspolischefens uttalanden om ett 40-tal kriminella klaner har tydligt satt fokus på brottsligheten som avgörande samhällsproblem.

Anklagas för otillräckliga insatser

Regeringen upprepar gång på gång att omfattande förstärkningar har gjorts av polisen och att en rad straffskärpningar genomförts samt att allt fler brottslingar sitter i fängelse.

Oppositionen å andra sidan anklagar regeringen för otillräckliga insatser och för att ha misslyckats med sin politik.

Oavsett vad kommer den här frågan att förfölja regeringen fram till valdagen, såvida inte regeringen och myndigheterna kan uppvisa ett tydligt trendbrott i utvecklingen innan dess.

Det är ingen vågad gissning att Stefan Löfven och hans regering lär vara rökt om man inte klarar av att vända utvecklingen.

Dagens presskonferens är ett illustrativt exempel på hur brottsligheten just nu blockerar regeringen från att nå ut med sitt budskap på andra områden där man gärna vill profilera sig.

Kriminaliteten dominerar debatten

Inom kort presenterar regeringen en budget som kallas historisk på grund av de omfattande åtgärderna på över 100 miljarder kronor. Frågan är dock i vilken utsträckning det här kan påverka en samhällsdebatt som just nu domineras så totalt av en enda fråga.

Socialdemokraterna vill helst prata välfärd och att man nu genomför stora satsningar där. I stället tvingas man hela tiden svara på frågor om varför man inte lyckas stoppa den organiserade brottsligheten.

Mycket av debatten känns igen från förra hösten. Coronapandemin innebar att fokus, åtminstone temporärt, förflyttades till den akuta krisen och frågor som sjukvårdens beredskap.

Nu tycks dock det mesta vara på väg att bli som förut. För regeringen är det dåliga nyheter. I frågor som rör brottslighet, migration och integration har Socialdemokraterna klart lägre förtroende än när det handlar om frågor som till exempel välfärd och sysselsättning.

Oppositionen till höger i riksdagen kopplar dessutom ihop den grova brottsligheten med invandringen till Sverige och en bristande integration. Statsminister Stefan Löfven vägrar att acceptera denna verklighetsbeskrivning, vilket bäddar för att frågan kommer att fortsätta vara en viktig konfliktfråga i svensk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.