Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arrangören om Finlands Masterclass of happiness: ”Ju mer man delar med sig av sin glädje desto lyckligare blir man” Foto: TT arkiv

Forskarna bakom världens största lyckostudie: Det gör oss lyckliga

Publicerad

Nära relationer är receptet för lycka. Det slår världens största studie om lycka fast.

Forskarna är inte förvånade, men lika drabbade av resultatet.

– Det har förändrat hur jag själv lever och synen på mina relationer, säger Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard, till Idébyrån.

The Harvard Study of Adult Development startade för 80 år sedan i USA och är den längsta studien i världen om just lycka. Resultaten, som publiceras i boken “The Good Life”, är tydliga: Det är nära och goda relationer som gör oss lyckligast.

– Jag tror att det som förvånar folk mest är att pengar spelar väldigt lite roll i slutskedet av livet. Många av deltagarna har ångrat att de fokuserat för mycket på sina karriärer istället för sina vänner och familjer, säger Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard.

Goda relationer förlänger livet

Marc Schulz och hans medforskare Robert Waldinger lyfter även vikten av det som de kallar ”social fitness”, alltså att man måste träna upp sina relationer. Detta täcker allt från att medvetet anstränga sig i de relationer som ger energi till att småprata med främlingar i kollektivtrafiken. Sådant gör att vi mår bättre både mentalt och fysiskt.

Studien visar till och med att de som har bättre relationer vid 50 års ålder både är gladare och friskare vid 80. De lever dessutom längre.

Finland lyckligast i världen

Den årliga internationella rapporten The World Happiness Report mäter nivån på bland annat socialt stöd, inkomster, personlig frihet och korruption. I årets rapport återfinns alla de nordiska länderna på topp tio och Finland kammar hem förstaplatsen för sjätte året i rad.

Turistorganisationen Visit Finland menar att det beror på finländarnas relation till naturen, livsstilen och bastukulturen. Nu vill de sprida sitt lyckorecept. Om tre veckor anordnar organisationen en så kallad ”masterclass of happiness”. Personer från 190 länder har sökt och 14 personer har antagits för att besöka en lyxresort i det finska insjöområdet.

Hör arrangören Heli Jimenez berätta mer om Finlands lycko-masterclass i klippet ovan – och hör mer om varför vi i dag inte är lyckligare i veckans Idébyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.