Reglerna för öppettider slopas – men än är det ett tag kvar tills man får stå upp på serveringarna. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lyfta restriktioner på krogen – men sällskap måste fortfarande sitta ner

Uppdaterad
Publicerad

Den som sett fram emot att ta en stor stark stående vid baren får vänta ett tag till. Nu hävs flera restriktioner, men det blir inte tillåtet att dricka stående, vilket Folkhälsomyndigheten tidigare flaggat för.

När Sverige går in i steg två skrotas flera restriktioner, bland annat de som begränsat öppettiderna för restauranger och krogar samt begränsat hur stora sällskap som ska få samlas på uteserveringar.

Men en del restriktioner som skulle ha hävts i steg två enligt den ursprungliga planen ligger kvar.

– Det ska vara avstånd mellan sällskapen, och sittande förtäring, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson när lättnaderna presenterades.

Oklart när restriktionen hävs

Enligt myndighetens enhetschef Sara Byfors beror detta på det rådande smittspridningsläget: ”Punkten om stående servering fanns med i den ursprungliga planen, men inte bland de anpassningar som senare beslutades. I den samlade bedömningen av smittspridningsläget gjordes några justeringar där Folkhälsomyndigheten bland annat kom fram till att detta var en lättnad som inte kan göras ännu”, uppger hon via presstjänsten i ett mejl till SVT Nyheter.

När det kan bli aktuellt kan hon inte svara på, men nattklubbsägare som SVT Nyheter varit i kontakt med tycker att det här är en bra start även om situationen fortfarande inte ser lika ljus ut som förra sommaren.

”Det har varit hopp och förtvivlan”

– Det här är det största släppet av restriktioner hittills och det påverkar vår verksamhet enormt, säger Johan Lindh, en av ägarna till nattklubben Birger Jarl i Uppsala.

Klubben tvingades stänga förra hösten på grund av de striktare restriktionerna och kunde öppna först i slutet av maj i år.

– Vi har funnits i 20 år och har haft stängt i sju-åtta månader. Det är klart att det har påverkat oss sjukt mycket. Det har varit hopp och förtvivlan. Det har gått upp och ner, men sen har man ändå förlitat sig på att vaccinationerna ska göra skillnad, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta får du göra från första juli. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer