Här anländer de till sin lysning

Uppdaterad
Publicerad

Dags för lysning för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist – som hovet bekräftade kommer att få titeln prinsessa. Folk har köade i regnet för att komma in till lysningsgudstjänsten i Slottskyrkan vid Stockholms slott.

Det ringde till högmässa med lysning för prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Allmänheten fick vara med i kyrkan i mån av plats, och många hade köat länge i regnet för att få en prinsparstitt.

– Jag är intresserad av kungahuset och är glad att prinsen hittat Sofia. Hon verkar vara en bra tjej, säger Louise Clerton, en av de första på plats utanför kyrkan, till TT.

Sammanlagt 54 personer kom in från allmänheten, berättar en läsare till SVT Nyheter.

Blir prinsessa

I samband med ceremonin tillkännagav hovet att Sofia Hellqvist kommer att få prinsesstitel i och med bröllopet den 13 juni.

”Hans Majestät Konungen har beslutat att Fröken Sofia Hellqvist, sedan hon har förmälts med H.K.H. Prins Carl Philip, skall upptas i det Kungl. Huset och därmed bära titeln H.K.H. Prinsessan Sofia, Hertiginna av Värmland”, tillkännagav hovet på sin hemsida.

Chris O'Neill dök upp

Bland gästerna i Slottskyrkan syntes statsministern, talmannen, kungabarnen och -barnbarnen. Även Madeleines make Chris O'Neill dök upp, trots att han på lördagen uppgett att han skulle frånvara av privata skäl.

Lysning är en tradition som innebär en kungörelse om äktenskap, ungefär som en hindersprövning. Förr i tiden var lysningen till för att upptäcka eventuella skäl som skulle kunna förhindra äktenskapet. Prästen utlyste i kyrkan att ett par ämnade gifta sig under gudstjänsten och folk fick tillfälle att påpeka hinder.

Bröllop sänds i SVT

Dagens gudstjänst var öppen för allmänheten, men efteråt har de en mottagning rum på slottet endast för inbjudna gäster. På mottagningen brukar det oftast vara gäster som representanter för regeringen och landshövdingar, och så privata vänner såklart.

De som vill kan skicka presenter till prinsparet, skriver hovet på sin hemsida. I samband med giftemålet har Carl Philip och Sofia Hellqvist startat en stiftelse som de främst önskar att man ger bidrag till, där pengarna går till barn och ungdomar.

Carl Philip och Sofia kommer att gifta sig den 13 juni, och bröllopet kommer att sändas i SVT.

Fakta/Lysning

  • En lysning är ett offentligt tillkännagivande i kyrkan att två personer ska ingå äktenskap.
  • Det är en gammal tradition inom kungahuset, och var tidigare även vanligt bland alla svenskar.
  • Lysning kom till Sverige på 1200-talet och var obligatoriskt fram till 1969.
  • Fram till 1969 skulle det hållar lysning tre söndagar i månaden för att se om det fanns något hinder för äktenskapet. I dag är det ersatt med hindersprövning.
  • Lysningen föregicks i äldre tid av ett förhör hos prästen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.