Kostnaderna för prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop delas upp i en privat och en offentlig del. Foto: TT

Kungabröllop för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det kostar på att gifta bort tre kungabarn. Men så blir det också reklam för Sverige, och förhoppningsvis en extra skjuts för besöksnäringen.

Exakt vad notan blir för prins Carl Philips bröllop vet ingen säkert ännu. Både polisen och Stockholms stad uppger att siffrorna kan fastställas först om några veckor.

Hovet vill inte berätta om bröllopsbudgeten, fast det är ingen vågad gissning att anta att prinsbröllopet kommer att kosta ungefär som prinsessan Madeleines 2013.

Jan Lindman, ekonomichef på hovet, berättar att kostnaderna för prins Carl Philips och prinsessan Madeleines bröllop delas upp i en privat och en offentlig del, och hovet och kungafamiljen privat delar på notan.

– Allt runt kyrkan och det som är officiellt sänds i tv, och svenska folket kan följa det. Men det finns också privata inslag, säger han.

Ett exempel på den privata delen är festen som hölls för Carl Philip och Sofia i fredags, dagen innan bröllopet.

Då prinsessan Madeleine gifte sig gick själva bröllopsnotan på 8,5 miljoner kronor, varav kungafamiljen privat stod för 5,8 miljoner kronor, enligt hovets årsredovisning. Resterande 2,7 miljoner kronor kom från apanaget, det vill säga från svenska skattebetalare. Men någon extra tilldelning av skattepengar till hovet för bröllopsbestyren blev det inte då, och inte heller nu, då prinsen går till altaret.

Polisen lade ned 1,1 miljoner på prinsessbröllopet 2013, och Stockholms stad 693 000 kronor.

Kronprinsessbröllop dyrast

Kronprinsessan Victorias bröllop 2010 var dock betydligt dyrare. Då fick skattebetalarna bidra med 10 miljoner extra till hovet, via en extra tilldelning i apanaget.

– Bedömningen som gjordes var att då tronföljaren gifter sig så är det något extraordinärt, det är en officiell händelse, säger Jan Lindman.

Även polisen hade stora kostnader då. Notan gick på 17,1 miljoner, exklusive personal.

– Vi hade stora engångskostnader då, vi köpte till exempel staket för 8 miljoner kronor, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

För Stockholms stad blev notan också i 17-miljonersklassen då kronprinsessan Victoria gifte sig. Pengarna gick till bland annat avspärrningar.

Totalt kostade alltså kronprinsessbröllopet skattebetalarna runt 44 miljoner kronor, baserat på uppgifterna från hovet, polisen och Stockholm stad

Positiv bild ger intäkter

Men det finns också en intäktssida för kungliga bröllop, även om den är något mer diffus.

– Det sprids en bild av Sverige som är positiv, säger Thomas Brühl, vd för Visit Sweden.

Vad den positiva bilden är värd i reda pengar för prinsessan Madeleines bröllop vet han inte säkert. Fast då kronprinsessan gifte sig värderades publiciteten till 2,7 miljarder kronor.

– Pressvärdet är en formel som baseras på vad det kostat att köpa motsvarande annonsutrymme. Det var 700 utländska journalister i Sverige då. Vi såg att bokningseffekten ökade med 10 procent redan i juli efter kronprinsessans bröllop, men det är svårt att säkert säga om det var en direkt effekt av bröllopet, säger Thomas Brühl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Carl Philip och Sofia gifter sig

Mer i ämnet