Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild. Foto: TT

M beredd lägga gemensam Alliansbudget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är beredda att lägga fram gemensam budget med Alliansen före 2018. Det meddelar partiledare Anna Kinberg Batra på en pressträff.

– Annars fortsätter Sverige utvecklas åt fel håll. Vi måste vara beredda att ta ansvar, säger hon till SVT Nyheter.

Till SVT Nyheters reporter Kerstin Holm säger Anna Kinberg Batra att hon ännu inte beslutat något med sina allianskollegor.

– Inte än. Men jag tycker att vi måste diskutera det här på allvar, säger Kinberg Batra.

M öppnar för att fälla regeringen

Om ni får stöd av SD kan ni fälla regeringen?

– Det stämmer. Och då måste vi diskutera med Alliansen hur vi agerar i det läget.

För att fälla förslag i riksdagen, är du beredd att samtala med SD om det?

– I riksdagen sitter åtta partier och alla måste vara beredda att samtala med varandra i frågor där det finns förutsättningar att komma överens.

Vad är det som har gjort att du ändrat dig när det gäller samtal med SD?

– Att Sverige har för dålig politik med en svag regering som leder Sverige åt fel håll och att vi moderater och i Alliansen gör för lite åt det.

”Vi ska vara beredda”

Kinberg Batra nämner bland annat den negativa utvecklingen på arbetsmarknaden som en faktor.

– Jag är bekymrad över utvecklingen i Sverige där det är för många som inte kommer in på arbetsmarknaden och där tryggheten sviker många. De kraven möter inte den svaga regeringen Löfven. Det vill vi göra något åt, mer än vad vi gjort hittills, säger hon.

– Vi ska vara beredda före 2018 att agera gemensamt som allians med gemensamma budgetförslag.

Moderatledaren vill inte förhandla med SD om en budget, men vill ”bryta låsningen” kring partiet. Finns det förutsättningar för stöd i utskotten så ska man söka det.

”Reformer som inte kan vänta”

– Det skulle Sverige behöva. Det handlar om reformer som inte kan vänta till 2018 med att börja genomföras. Om brytande av utanförskap, om att säkra tryggheten och få fram fler poliser. Om sådant som gör att Sverige kan skapa jobb i hela landet.

– Det handlar också om att stoppa de väldigt skadliga förslagen om svensk ekonomi som är på väg fram. Det kan vi göra snarast om vi agerar gemensamt, säger Anna Kinberg Batra.

Hon säger att hon vill att Sverige ska få en ny alliansregering och hon vill öka tempot.

– Jag vill att vi är beredda att agera skarpt – och detta även före 2018. Vi kan inte avstå från att agera i frågor som är viktiga för Sverige när vi har så stora problem som behöver lösas.

Ingen regering med SD eller V

– Jag ska säga en sak som jag inte vill: Att inleda regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, eller Vänsterpartiet, säger hon också.

– Det är två partier som inte passar för en regering i Sverige. Som inte kan ta det ansvar som det innebär att leda ett land, inte minst i osäkra tider. Det är inte mer aktuellt i dag än i går och där vill jag  vara mycket tydlig.

– Däremot vill jag inte att vi ska låta någon i riksdagen hindra oss från att driva våra förslag och söka stöd för våra förslag. Jag vill genomföra så mycket moderat politik och allianspolitik som möjligt. Det är det vi sökte väljarnas förtroende för 2014, det är det vi söker väljarnas förtroende för framöver och det är det vi måste visa att vi menar allvar med och är beredda att göra.

Öppna för samarbete i riksdagen

– Det betyder att inte låta något partis stöd hindra oss och det betyder att vi är öppna för att i riksdagsarbetet söka stöd för moderata och alliansgemensamma förslag i enskilda frågor där förutsättningar för det finns.

– Det handlar om skillnaden mellan regering och riksdag. Regera landet måste man göra utifrån värdegemenskap och att kunna ta ansvar gemensamt. Riksdagsarbetet avgörs i ett politiskt landskap som är ett annat idag än för tio år sedan. Vad man än tycker om det så har alla partier att förhålla sig till det, säger Moderatledaren.

”Inte rimligt vänta till 2018”

Hon säger att det är så här Moderaterna vill agera, de vill se mer moderat politik och mer allianspolitik och tycker inte det är rimligt att vänta till 2018 med det på det sätt som hittills har gjorts.

– Sverige kan inte vänta och vara låst när Sverige behöver reformer som vi har lagt på riksdagens bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet