Moderaterna med partiledare Ulf Kristersson riktar nu fokus i sin valrörelse på frågor som handlar om lag och ordning. Foto: TT

M: Fler som begår brott ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Fler utvisningar för brott med lägre straffsats och ett it-system där butiksägare kan dela bilder på misstänkta rånare sinsemellan – två förslag från Moderaterna för att stävja vardagsbrott. Partiet föreslår även tillfälliga ”visitationszoner” i vapentäta områden.

Moderaterna riktar nu fokus i sin valrörelse på frågor som handlar om lag och ordning.

Partiet vill att det ska bli enklare att utvisa människor som begått brott ur landet. De vill sänka grundkraven för utvisning så att brott med straffvärde på sex månader till ett år ska kunna leda till utvisning. I dag krävs normalt att en person döms till mer än ett års fängelse.

– Utvisning sker i ganska få fall i dag och många utländska medborgare får avtjäna sitt straff i Sverige. I grunden är det ganska enkelt – begår man brott i landet och inte är svensk medborgare så ska man inte vara i Sverige, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Spridning av bilder

Moderaterna vill göra det enklare för polisen att dela bilder på misstänkta gärningsmän när det gäller brott som till exempel stölder och inbrott Moderaterna vill även ta fram ett it-system som ska ge butiksägare möjligheten att dela bilder på misstänkta tjuvar eller rånare sinsemellan.

Hur ska det här göras rättssäkert?

– Då får man kräva att det är ett slutet system dit obehöriga inte har tillgång. Många butiksinnehavare i dag tycker sig vara helt rättslösa, det sker stöld efter stöld och polisen måste prioritera grövre brott, säger Ulf Kristersson.

”Inbrottsstöld” och visitationszoner

Moderaterna vill även höja minimistraffet för grov stöld från sex månaders fängelse till minst ett år, och införa en ny rubricering kallad ”inbrottsstöld” med samma straffnivå. Partiet lägger även fram förslag på hur de ska ”avväpna gängen”. Tillfälliga visitationszoner i områden med misstänkt mycket vapen är ett av dem, där polisen ska kunna visitera människor utan brottsmisstanke.

– På vissa håll har kriminella grupper ett järngrepp om området och människor får sina liv totalt begränsade av det. Därför vill vi införa den här möjligheten, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.