Inrikesministern stämmer in i M-ledaren Ulf Kristerssons utspel om lag och ordning. Foto: Henrik Montgomery, Adam Ihse/TT

Morgan Johansson (S): ”Huvudregeln måste vara att du utvisas”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) stämmer in i Moderaternas utspel om lag och ordning och vill att det ska bli enklare att utvisa människor som begått brott.
– Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige måste huvudregeln vara att du utvisas, säger Justitieminister Morgan Johansson (S).

Idag presenterade Moderaternas Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer vilka samlade insatser de vill se mot inbrott, mängdbrott och utländska stöldligor. Bland åtgärderna fanns bland annat förslag om att det ska bli enklare att utvisa människor som begått brott ut ur landet.

Till Sveriges Radio säger nu Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) att han välkomnar Moderaternas förslag.

– Partiets utgångspunkt är att utländska medborgare som begår brott ska utvisas, säger han.

Visitationszoner

Ett annat av Moderaternas förslag är att tillfälliga visitationszoner ska kunna införas för att ”avväpna gängen” i områden med mycket vapen. Polisen ska, enligt Moderaternas förslag, kunna visitera människor utan brottsmisstanke.

Det främsta problemet med det förslaget är den personliga integriteten menar justitieminister Morgan Johansson.

– Det finns betydande rättssäkerhetsaspekter som man måste ta hänsyn till i så fall. Men låt oss diskutera detta och hämta in information från andra länder, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio.

SVT Nyheter har sökt Morgan Johansson (S) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet