Flera av Modraternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser. Arkivbild. Foto: TT

M-förslag om kommunal polis

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser.

Polisen har varit statlig i drygt 50 år men inför partistämman, som inleds i dag, har det höjts flera röster inom Moderaterna för att införa en kommunalt anställd polis, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

En av dem som står bakom ett sådant förslag är Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland.

– Det är ju uppenbart att polisens positioner måste flyttas fram för att vi ska kunna stävja otryggheten framför allt i vissa utanförskapsområden. Då behöver den nuvarande organisationen kompletteras med något som ger möjlighet att vara där långsiktigt och arbeta långsiktigt, säger Bengtzboe till Ekot.

Tobé bland motståndarna

Frågan är infekterad och bland annat Moderaterna i Stockholms län, det största förbundet, sätter sig emot förslaget. Partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé finns bland motståndarna.

– Jag får påminna om att vi har en diskussion nu som handlar om att polisen inte ens hinner utreda våldtäkter tillräckligt snabbt. Det är ett symptom på att vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.