Den interna utredningen som Moderaterna inlett har nu pausats, enligt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer Foto: Stina Stjernkvist/TT

M pausar utredning gällande Hanif Bali: ”Ord står mot ord”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna pausar sin utredning gällande Hanif Bali, meddelar partisekreteraren Gunnar Strömmer i ett uttalande till TT.

Partiet rekommenderar att processen går vidare rättsligt.

Samtidigt bekräftar chefsåklagare Maria Sterup för Aftonbladet att flera polisanmälningar ha inkommit mot riksdagsledamoten – varav en har gjorts av den flicka som ska ha utsatts för sexuellt olämpligt beteende.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har utretts internt i Moderaterna efter anklagelser om sexuellt olämpligt beteende.

Utredningen rör kontakter med en minderårig flicka. Enligt SVT:s källor var flickan 15 år när hon kom i kontakt med Hanif Bali.

Hanif Bali har nekat till anklagelserna som riktas mot honom.

”Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig”, har han tidigare skrivit i ett inlägg på Facebook. 

Intern utredning pausas

Den interna utredningen som Moderaterna inlett har nu pausats.

”Utredningen bygger på samtal med de inblandade personerna. Dessa har lämnat delvis olika uppgifter om vad som har hänt, och på flera väsentliga punkter står ord mot ord”, skriver Strömmer.

”Utredningen har inte prövat om det har begåtts några brott. Vi har som rutin att lyfta frågan om polisanmälan i fall där det kan vara aktuellt, och det har gjorts här. Eftersom personen i fråga är under 18 år har också kontakt tagits med hennes vårdnadshavare.”

Han fortsätter:

”I det nu aktuella fallet är flera uppgifter – oavsett vad som är sant eller inte – av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning. Moderaterna har därför uppmanat den berörda personen och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan. Givetvis kommer vi att bistå med vad vi kan om polis och åklagare vill det. Nu avvaktar vi den rättsliga processen innan vi vidtar ytterligare åtgärder.”

Moderaternas presschef Niklas Gillström bekräftar för SVT Nyheter att utredningen har pausats.

Samtidigt uppger kammaråklagare Maria Sterup för Aftonbladet att flera anmälningar har inkommit i ärendet mot riksdagsledamoten. Den flicka som ärendet gäller är en av dem som har polisanmält Bali.

På fredagen meddelade partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, att Bali tar en time out från politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.