”Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig”, skriver Bali i ett inlägg på Facebook.  Foto: Pontus Lundahl/TT

Hanif Bali (M) nekar till anklagelserna: ”Polisanmäl mig”

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har polisanmälts för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Han har utretts internt i Moderaterna för ”sexuellt olämpligt beteende”. 

Själv nekar han till alla anklagelser. 

”Jag tillbakavisar de påståenden som riktas mot mig”, skriver Bali i ett inlägg på Facebook. 

Det var i förra veckan som det stod klart att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) utreds internt i Moderaterna efter anklagelser om sexuellt olämpligt beteende.

Utredningen, som nu M har pausat, rör kontakter med en minderårig kvinna. Enligt SVT:s källor var kvinnan 15 år när hon kom i kontakt med Hanif Bali.

Källorna beskriver kontakterna mellan riksdagsledamoten och den minderåriga tjejen som olämpliga sexuella närmanden. Kontakten ska ha inletts på Instagram, där ledamoten erbjöd sig att hjälpa flickan inom politiken och även ge läxhjälp. Efter ett tag ska det ha övergått till sexuella inviter.

Tillbakavisar anklagelserna

Under onsdagen skrev Hanif Bali i ett inlägg på sociala medier att han har flera bevis som visar att han är oskyldig till anklagelserna.

”Detta har varit det värsta jag blivit utsatt för. Jag uppmanar personen som riktar dessa anklagelser mot mig att göra en polisanmälan så jag får möjlighet att rentvå mig”, skriver han.

Han vidhåller att han inte betett sig olämpligt och skriver att han inte har några planer på att lämna sitt uppdrag. Han anser även att Moderaternas hantering av frågan har varit professionell.

”Jag har som alla moderater skrivit på en kandidatförsäkran, den kommer jag så klart att hedra. Men det betyder inte att jag tänker avgå på grund av grundlösa påståenden.”

Inga svar om bevis

Moderaterna vill inte kommentera frågan.

”Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen”, skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström, i ett sms till SVT Nyheter.

På frågan om det har lagts fram några bevis från ledamotens sida svarar presschefen att man inte har något ytterligare att tillägga.

Bekräftar: Ledamoten polisanmäld

Särskilda åklagarkammaren och polisens enhet för särskilda utredningar bekräftar för SVT att Hanif Bali polisanmäldes under onsdagseftermiddagen. Anmälan rör försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Maria Sterup, åklagare i ärendet, berättar att anmälningen baseras på uppgifter som framkommit i media.

– Den lämnades in till polisen av en anonym person. Jag kommer nu att fatta beslut om det finns tillräckligt med uppgifter för att inleda en förundersökning, säger hon till SVT.

Moderaternas presstjänst vill inte svara på frågor om man tagit del av fler anklagelser mot Hanif Bali sedan i förra veckan. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanif Bali har gjort sig känd som högludd debattör. Tre gånger har han petats från sina uppdrag – se mer om den moderata politikern. Foto: Dan Hansson/TT

SVT söker Hanif Bali för en kommentar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer