M: Sänk bidragen till nyanlända i Sverige – koppla det till arbete

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se en statlig, låg och enhetlig etableringsersättning för nyanlända till Sverige. Enligt förslaget ska de som inte arbetar få väsentligt lägre ersättning de fem första åren i Sverige jämfört med de som arbetar. Genom kvalificering till bidrag menar partiet att arbetsviljan ökar och att integrationen därmed förbättras.

Moderaterna vill se en enhetlig statlig etableringsersättning. Bidragsystemet ska de nyligen anlända kvalificera sig till genom arbete och permanent och laglig bosättning i Sverige för att som mest nå ett bidragstak.

– Många som kommer till Sverige arbetar och försörjer sig själv men alldeles för många hamnar utanför arbetsmarknaden. En orsak till det är de svenska bidragsystemen som är väldigt generösa. Då vill vi att det ska vara en lägre ersättning de första fem åren så att det ska löna sig att ta ett jobb, säger Elisabet Svantesson Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till SVT.

Max 12 000 i månaden

Moderaternas bidragstak är satt till 75 procent av en ”ingångslön” efter skatt. Ingångslönen anger partiet till 20 000 kronor per månad (de hänvisar till en ESO rapporten ”Lönar sig arbete 2.0?”). Det innebär att det maximalt ska gå att få ut ungefär 12 000 kronor per månad i bidrag. Men det kan bli mer om man exempelvis har rätt till barnbidrag, påpekar partiet.

Det kan jämföras med Svenskt Näringslivs sajt Ekonomifakta som anger ingångslönen i detaljhandel och hotell/restaurang till 22 000 kronor per månad före skatt. Vilket är branscher som nyanlända ofta söker sig till.

Färre personer kommer också att nå partiets bidragstak, menar Moderaterna, eftersom man samtidigt tar bort stöden: försörjningsstöd, etableringstillägg och flerbarnstillägg i och med införandet av den enhetliga etableringsersättningen.

– Då kan man absolut ställa mat på bordet och betala sin hyra, men samtidigt ökar drivkraften att faktiskt ta arbete, säger Moderaternas Elisabet Svantesson.

Vill skärpa pensionskraven

Kvalificeringen till bidrag kan nås genom exempelvis längre tids arbete än idag för att få full föräldrapenning och sjukpenning. Dessutom skärps kraven för att få ut full garantipension då man måste ha bott minst 40 år i Sverige – inga undantag.

Moderaterna vill även se en utredning som ser över samtliga bidrag samt kontrollerar att deras kvalificeringsmodell också överensstämmer med EU-rätten.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod fel belopp för det maximala beloppet en nyanländ skulle få i bidrag. Rätt siffra är runt 12000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.