Foto: TT

M: ”Låt staten ta över dåliga skolor”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna (M) vill att staten ska kunna gå in och ta över skolor som inte håller måttet. Det ska ske genom att ett så kallat kunskapskontrakt upprättas.

– Det är ett stort problem för Sverige att det finns skolor som inte ger ens hälften av eleverna tillräckliga kunskaper för att gå vidare till gymnasiet. Det är ett svek mot dem, säger Anna Kinberg Batra under en presskonferens på Moderaternas Sverigemöte i Malmö under lördagen.

M vill därför att staten ska kunna gå in och ta över skolor som underpresterar. Det ska bli möjligt genom ett kunskapskontrakt – något som partiet vill satsa 1,2 miljarder kronor ur befintlig budget på att upprätta.

”Måste ta skolan på allvar”

Det ska enligt förslaget vara Skolinspektionens sak att kontrollera skolorna, och Skolverkets sak att ingripa om en skola underpresterar.

– Tar man Sverige på allvar måste man ta skolan på allvar. Ingen har rätt att utsätta elever för en skola som inte ger tillräckliga kunskaper.

Förslaget om att staten ska kunna ta över skolor presenterades redan för ett år sedan. Det var resultatet av en arbetsgrupp ledd av partisekreterare Tomas Tobe. Nu har förslaget blivit partilinje.

En timme längre skoldagar

Moderaterna vill totalt satsa åtta miljarder kronor på skolan, varav sex miljarder ska gå till utökad undervisningstid.

Förslaget innebär att skoldagen förlängs med en timme med start i lågstadiet och att högstadieelever får läsa en timme mer matematik i veckan.

Det utlovar moderatledaren Anna Kinberg Batra i en debattartikel i SvD, uppger TT.

Vill utöka sommarskola

Hon skriver att det är ett skarpt vallöfte från Moderaterna att det inte ska sparas på skolan, vare sig nationellt eller lokalt. Satsningen på fler undervisningstimmar ska ses mot bakgrund av att svenska elever går nästan ett helt år mindre i skolan sett till den samlade undervisningstiden jämfört med andra länder.

För att fånga upp elever som halkar efter vill Moderaterna utöka dagens satsning på sommarskola och införa en skyldighet för kommunerna att erbjuda sommarskola från årskurs sex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.