Hanif Bali som nyvald riksdagsledamot 2010. Arkivbild. Foto: TT

M-ledamöter petas för folkmordsröst

Uppdaterad
Publicerad

Flera moderata riksdagsledamöter petas från uppdrag efter att de gått emot partilinjen när riksdagen röstade om att erkänna folkmordet på minoriteter i Mellanöstern.

– Det var inte väntat, säger M-ledamoten Hanif Bali.

När riksdagen för två veckor röstade om att erkänna IS massmördande som ett folkmord på kristna och andra minoriteter i Mellanöstern tog flera partier ställning mot förslaget, bland annat Moderaterna.

Röstade emot partilinjen

Men Hanif Bali röstade emot partilinjen och för ett erkännande. Nu har han petats som ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

TT: Är det ett straff för att du röstade emot det gruppen hade bestämt?

– Det får du fråga partiledningen om. Jag kan bara konstatera att jag blev av med mitt uppdrag, det var inte väntat.

– Jag förstår partiledningen i deras logik. Jag tycker att det är viktigt att man har ett parti som håller ihop och om man inte gör det får det konsekvenser. Jag har ingen illvilja mot partiets resonemang.

Nytt uppdrag

Vilka frågor Bali ska syssla med framöver är ännu inte klart, men han flyttas till ett nytt utskott.

– Gruppen har valt att ge mig ett nytt uppdrag i näringsutskottet, säger han.

Även M-ledamoten Niklas Wykman får känna på M-gruppens missnöje, efter att han röstat som Hanif Bali. Han petas som partiets skattepolitiske talesperson och ersätts av riksdagskollegan Maria Malmer Stenergard.

Niklas Wykman kommer i stället att få en plats i arbetsmarknadsutskottet, skriver han själv på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.