• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: TT

M-ledaren: Löfven är som tjuren Ferdinand

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven saknar en plan för Sverige. Det sade Anna Kinberg Batra i sitt Almedalstal i kväll. Trots flyktingkris och utanförskap är han lika nöjd som tjuren Ferdinand hävdade M-ledaren.

Anna Kinberg Batras plan är att bli nästa statsminister. Det var hon tydlig med när hon för andra året stod på Almedalens stora scen. Hon var också tydlig med att hon vill se en regering tillsammans med de andra borgerliga partierna.

– Sverige behöver en plan och Sverige behöver Alliansen.

”Undviker striden”

Statsminister Stefan Löfven saknar däremot en plan, sade Kinberg Batra och anklagade honom för att vara nöjd ”trots en miljon i utanförskap och en flyktingkris som långtifrån är över”.

– Han är glad ändå, ganska nöjd faktiskt. Lite som tjuren Ferdinand. Ni vet den här ganska snälla figuren som sitter och luktar på blommorna medan andra tar hand om honom, och som gör allt för att undvika att ge sig in i striden.

Löfven har visserligen börjat prata om utanförskapet sade Kinberg Batra.

– Men de som lever i utanförskap behöver inte fler förklaringar eller samordnare utan fler chanser att lära sig jobbet på jobbet, att arbete lönar sig och att vi inför ett bidragstak.

Vill se hårdare krav på nyanlända

Under Moderaternas dag i Almedalen har partiet presenterat hårdare krav på nyanlända, att människor anstränger sig mer och att svenska värderingar ska gälla.

Om de nyanlända inte deltar i språk- och samhällsundervisning ska det ske en minskning av etableringsersättningen.

– Om man tar sig rätten att leva på andras bekostnad trots att man skulle kunna jobba och göra rätt för sig och försörja sig själv, då sviker man svenska värderingar, sade Kinberg Batra.

Går emot Björklund om brexit

Brexit dök också upp i Anna Kinberg Batras tal. Och där har hon en annan åsikt än Liberalernas Jan Björklund som vill att svaret på britternas nej till EU ska vara mer EU.

– När röster höjs för nya överstatliga projekt eller för att låtsas som inget har hänt måste Sverige vara en kraft för att samarbetet ska fungera och ge effekt, i stället för att bygga nya våningar på ett hus där grunden just nu skakar, sade Anna Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2016

Mer i ämnet