Mikael Sandström säger upp sig från tjänsten som chefsekonom på TCO. Foto: TCO

Ulf Kristerssons rådgivare lämnar TCO i protest

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Sandström (M), rådgivare åt Ulf Kristersson, har sagt upp sig från jobbet som chefsekonom på TCO. Anledningen är att fackorganisationen tagit ställning för en blocköverskridande regering.

– Jag kan inte jobba i en organisation som är aktiva motståndare till det parti jag sympatiserar med, säger han till SVT Nyheter.

I början av september kom beskedet att Ulf Kristersson värvat Mikael Sandström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, som rådgivare. I samma veva tog Mikael Sandström tjänstledigt från Tjänstemännens centralorganisation där han varit anställd som chefsekonom och teamchef.

Nu säger Mikael Sandström upp sig. Anledningen är att TCO tagit ställning för en mittenregering. När SVT Nyheter når Mikael Sandström hänvisar han till en debattartikel i Dagens Industri författad av Eva Nordmark, ordförande för TCO och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Jag är mycket kritisk till att TCO skrev den här debattartikeln. Det hade varit lika mycket fel om TCO hade uppmanat Stefan Löfven att lägga ner sina röster för att släppa fram en Alliansregering. Jag tycker inte att man kan göra det om man vill hävda partipolitiskt oberoende, säger Sandström.

Eva Nordmark hävdar att debattartikeln inte är partipolitisk?

– Det är inte det som står i artikeln. Den argumentation som används i artikeln är precis samma argumentation som Socialdemokraterna använder.

”Är aktiva motståndare till det parti jag sympatiserar med”

Mikael Sandström poängterar att TCO har varit en bra arbetsgivare. Han tycker inte heller att det är konstigt att anställda har partipolitiska sympatier.

– Men man får i sin roll som företrädare för organisationen inte uppträda partipolitiskt. I min roll som företrädare för TCO har jag varit noga med att inte uppträda partipolitiskt. Men jag kan inte jobba i en organisation som är aktiva motståndare till det parti jag sympatiserar med och är medlem i.

”Synd att han känner att han måste sluta”

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, beklagar att Mikael Sandström slutar och berömmer honom för hans insatser. Men Samuel Engblom ställer sig frågande till påståendet om att TCO tagit ställning för S eller något annat regeringsalternativ.

– Jag delar inte hans analys. I debattartikeln upprepar vi något vi sa redan när Decemberöverenskommelsen (DÖ) föll. Vi har ett parlamentariskt läge där inget av de traditionella blocken kan bilda en regering som kan vara säker på att få igenom sin politik. Därför måste vi hitta blocköverskridande lösning.

Samuel Engblom säger att DÖ ledde till en bräcklig situation, vilket är anledningen till att TCO föredrar en blocköverskridande regering.

– Men vi säger inget om hur en sådan regering ser ut eller vem som ska leda en sådan regering. Det kan vara Stefan Löfven, Ulf Kristersson eller någon annan. Vi säger inte heller vilka partier som kan ingå i en sådan regering. Tittar vi på kommuner och landsting finns det ju hur många möjliga kombinationer som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.