Gripandet på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. Foto: TT

M och SD vill se ny utredning om koppling mellan brott och invandring

Uppdaterad
Publicerad

Sverige borde följa Norges exempel och göra en ny undersökning om kopplingen mellan invandrare och kriminalitet, menar Sverigedemokraterna och Moderaterna. Men frågan splittrar de svenska riksdagspartierna, och justitieminister Morgan Johansson (S) kallar det för ”giftig retorik”.

En stor undersökning i Norge visar att brottsligheten bland invandrare och deras barn är högre än bland övriga delar av befolkningen. I Sverige gjorde Brottsförebyggande rådet en liknande studie 2005.

Sverigedemokraterna och Moderaterna vill nu göra en ny studie, men det är inget som regeringen tänker beställa av Brå.

– Här är det politik man bedriver. Jag tycker det är en giftig retorik att hela tiden peka ut någon annan som ansvarig, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Många unga män

Den norska studien omfattar alla som bodde i Norge 2010 och som var misstänkta för ett brott också efter att polisutredningen var klar (den norska juridiska termen ”siktede”). Resultatet: brottsligheten var högre bland invandrare och deras barn än bland övriga delar av befolkningen.

– Det är personer med bakgrund från Afrika, delar av Asien och Latinamerika som är mest överrepresenterade, säger Synøve Andersen, forskare på norska Statistiska Sentralbyrån, SSB.

Om man tar hänsyn till kön och ålder, blir skillnaderna mindre. Bland invandrare och deras barn finns förhållandevis många unga män, en grupp som begår många brott i de flesta samhällen.

Skillnader mellan olika invandrargrupper

Men brottsligheten har gått ner på senare år i Norge. Och skillnaden är i dag mindre än de jämförbara studier som gjorts tidigare.

– Andelen som misstänks för brottslighet har gått ner mer för invandrare än för övriga i befolkningen, så skillnaden är mindre i dag än tidigare, säger Synøve Andersen.

Det skiljer sig också åt mellan olika typer av invandrare. Brottsligheten är hög bland flyktingar men betydligt lägre bland arbetskraftsinvandrare. Och det är skillnad mellan olika typer av brott.

Foto: Grafik / SVT
Foto: Grafik: Lars Sander, Leif Sandberg / SVT
Foto: Grafik: Lars Sander, Leif Sandberg / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.