Foto: TT

Magdalena Andersson om upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömer de senaste dagarnas våldsamheter i samband med högerextrema manifestationer runt om i Sverige.

”Oavsett vad man tycker så får man aldrig ta till våld” skriver Andersson i ett uttalande till TT.

Samtidigt riktar oppositionen skarp kritik mot regeringen för de senaste dagarnas kaos.

Minst nio poliser skadades och fyra polisfordon stacks i brand under i samband med Rasmus Paludans demonstration i centrala Örebro. Tumult utbröt då flera hundra personer hade samlats för att protestera mot sammankomsten. Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) reagerar starkt på de senaste dagarnas upplopp.

”Jag fördömer i kraftigaste ordalag det våld som nu riktas mot polis och allmänhet i Örebro. I går och under natten såg vi liknande scener i Linköping och i Norrköping. Flera poliser har skadats när de i sin tjänst arbetat för att försvara demokratiska rättigheter”, skriver hon i ett uttalande till TT.

Våldsamt upplopp i Örebro

Även Miljöpartiets Märta Stenevi fördömer händelserna. ”Upploppen är fullständigt oacceptabla, och exakt vad Paludan vill åstadkomma.” skriver hon på Twitter.

Kallas till justitieutskottet

Det eskalerande våldet har fått oppositionen att rikta kritik mot regeringen. Moderaterna vill se fler verktyg för polisen att ingripa vid ordningsstörningar, som exempelvis vattenkanoner och gummikulor. Dessutom kallar partiet justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) samt rikspolischefen till justitieutskottet för en utfrågning om hur polisen i framtiden ska agera vid liknande insatser.

”De angrepp mot polisen som vi såg igår får inte hända igen. Priset är mycket högre än sönderslagna polisbilar” skriver Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell i ett uttalande.

I en kommentar till SVT Nyheter skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att man har fullt förtroende för polisens arbete och utgår från att man sätter in de åtgärder som behövs för att återställa ordningen. 

”Jag är naturligtvis beredd att tillsammans med rikspolischefen komma till justitieutskottet för att berätta om hur polisen hanterar situationer som dessa.”

”Ska inte kunna hända”

Liberalernas ledare Johan Pehrson kallar det inträffade för ”en orgie i tragik och idioti”.

”Det vi sett ikväll/igår ska inte kunna hända. Det är regeringens ansvar att se till att polisen får de resurser och verktyg som krävs för att kunna behålla kontroll i dessa situationer och skydda demokratiska kärnvärden. Det fungerar inte nu.” skriver han på Twitter.

Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson riktar en känga mot regeringen i samband med händelserna.

”Det vi ser är resultatet av en slapp och naiv politik. Fruktansvärda scener har utspelat sig – och utspelar sig fortfarande – runt om i Sverige.” skriver Åkesson (SD) på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet