Moderaternas partisekreterar Tobias Tobé menar att höga bidragsnivåer motverkar integration och riskerar att bidra till utanförskap. Foto: SVT

M: så ska bidragen till nyanlända sänkas

Publicerad

Moderaterna överväger att föreslå sänkt underhållsstöd och sänkta barnbidrag till nyanlända. Det säger partisekreteraren Tomas Tobé i en intervju med SVT:s Rakt på.

Moderaternas partisekreterare anser att människor som kommer till Sverige får för mycket i bidrag.

– Vi tycker att man ska titta på mängden ersättningar. Kommer man idag som ensamstående med barn till Sverige då handlar det om etableringsersättning, en extraersättning kopplad till detta, om underhållsstöd och om barnbidrag. Du kommer snabbt upp kring 18.000-19.000 kr i månaden, säger Tomas Tobé.

Summan viktig

Det är summan av dessa bidrag som behöver sänkas, menar Tobé som anser att höga bidragsnivåer motverkar integration och riskerar att bidra till utanförskap och bidragsberoende.

– Vår inriktning nu är att titta på summan och hur man skulle kunna förändra den, säger Tobé.

Hur mycket den här typen av bidrag ska sänkas för dem som bara bott en kort tid i Sverige vill han inte svara på.

– Dom här bidragen behöver bli lägre. Vi har inte satt några nivåer ännu, men vi tror att det är en diskussion man måste ta, säger Tobé.

Besparingar och integration

Han säger att det dels handlar om att statens utgifter nu ökar kraftigt och att det därför behövs besparingar, dels at det handlar om integration. Med lägre bidrag är förhoppningen att fler ska komma i arbete snabbare, menar han.

– Det här är en diskussion som förs i flera länder, bland annat i Storbritannien. Det är naivt att tro att vi bara kan fortsätta som idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer