Foto: TT

M: ”Sverige behöver agera nu”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas (M) partiledare Anna Kinberg Batra välkomnar att regeringen bjuder in till samtal, men säger också att flyktingpolitiken behöver stramas åt ännu hårdare.

– Vi välkomnar att regeringen lägger fram förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd, men vill att man ska gå ännu längre, säger Anna Kinberg Batra och hänvisar till Moderaternas eget förslag som lades fram för några dagar sedan och som är betydligt striktare.

Hur rimmar det med Reinfeldts uppmaning om att svenska folket bör öppna sina hjärtan?

– Ingen kunde i valrörelsen föreställa sig att vi kunde hamna i den här situationen. Sverige behöver agera nu för att få ordning i en ohållbar situation. Jag hoppas att samtalen kommer igång snart.

KD välkomnar förslaget

Kristdemokraternas (KD) partiledare Ebba Busch Thor välkomnar regeringens initiativ men efterlyser också förslag för att stärka asylmottagandet.

– Vi behöver minska trycket mot det svenska asylmottagandet. Därför är det angeläget att regeringen nu presenterar kraftigare åtgärder. Men vi behöver också öka vår kapacitet att ta emot asylsökande. Och det är förslag som jag helt saknar i presentationen i dag, säger hon och tillägger:

– Vid en första anblick är det här förslag som går i rätt riktning, men det är också anmärkningsvärt att regeringen inte varit villiga att möta oss i det här förslagen som vi själva presenterat tidigare. Men vi är beredda att mötas i samtalet och är redo att ta det därifrån.

Jonas Sjöstedt är kritisk och säger att detta innebär att Sverige stänger asylmottagandet, delar du den uppfattningen?

– Nej, då har man missat behovet att vi både behöver värna asylrätten, men att man också måste minska trycket på det svenska asylmottagandet.

C kritiserar: Har annan väg

Centerpartiets (C) vikarierande partiledare Anders W Jonsson välkomnar regeringens inbjudan till samtal men riktar kritik mot själva förslagen.

– Vi delar inte regeringens syn på lösningar. Centerpartiet har en annan väg framåt. Vi värnar asylrätten och vill se en effektivare mottagning, fler vägar till jobb och kraftiga regelförenklingar på bostadsområdet, säger Anders W Jonsson till SVT Nyheter.

– Centerpartiet är beredda att ta ansvar och föra konstruktiva samtal med regeringen om hur vi får ett bättre mottagande, sänker kostnader och får fler människor i arbete. Vad jag har förstått så är inte regeringen intresserade av det. Det är synd för den akuta situationen behöver nu breda lösningar för fler boenden och bättre mottagande ute i kommunerna.

Liberalerna: Stänger inga dörrar

Även Liberalerna välkomnar att regeringen bjuder in till nya migrationssamtal, och skriver i en kommentar till SVT Nyheter att man ”är beredda att ta ansvar i det ansträngda läge Sverige befinner sig”.

– När det gäller de konkreta förslagen stänger vi inte några dörrar men vill titta på dem innan vi tar definitiv ställning. Från Liberalernas sida kommer vi i samtalen också att driva att det behövs fler åtgärder för att människor snabbare ska komma i arbete, säger Erik Ullenhag, gruppledare för Liberalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet