Lars-Ingvar Ljungman (M), tidigare kommunalråd i skånska Vellinge. Foto: SVT

M-topp: Bostadsbrist stoppar mottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att kunna beordra kommuner att ta emot flyktingar får hård kritik från M-toppen Lars-Ingvar Ljungman, tidigare kommunalråd i skånska Vellinge.
Han säger att det inte går på grund av bostadsbristen.
– Det gäller inte bara Vellinge, utan det gäller många andra kommuner också i Skåne, säger han i Aktuellt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson levererade i dag förslaget om att kommuner ska kunna tvingas ta emot flyktingar. De kommuner som inte har plats ”får bygga”, menar ministern.

Men det får också kritik av Lars-Ingvar Ljungman som känner sig förolämpad av det.

– Min mening är att väldigt många kommuner har ambitiösa utbyggnadsplaner men att staten ofta bidrar till att det inte blir byggt genom att på olika vis hindra, så att det blir nästan lite förolämpande när en minister säger på det viset.

”Skyller ofta på bostadsbrist”

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Södertälje, Boel Godner, debatterade med Ljungman i Aktuellt. Hon menar att det är fel att ta bostadsbristen och flyktingmottagningen i samma diskussion.

– Jag tycker inte man ska blanda ihop bostäder och flyktingmottagning. Sverige behöver lösa bostadsbristen ändå, de flesta i bostadsköerna är inte flyktingar. Det här handlar om något annat.

– Man skyller ofta på bostadsbrist men den är minst lika hög i Södertälje och flera av Sveriges kommuner som står för ett enormt flyktingmottagande utan att kunna påverka det själva.

SVT: Finns det andra skäl, Lars-Ingvar Ljungman?

– Nej, det finns det inte. Nu talar jag inte för Vellinge enbart utan ur ett skånskt perspektiv. Det finns ingen dold agenda. Jag menar att det är ingenting som löses genom att tvinga andra kommuner, här måste ju staten gå in och ta sitt ansvar.

Boel Godner menar att det är kommunernas ansvar att ta hand om flyktingar tillsammans, att det är kommunerna som utgör staten.

– Sju av Sveriges riksdagspartier är överens om asylrätten. Då är det också rimligt att hela Sverige är med och tar det ansvaret. Det är inte så att alla flyktingar kan komma och bo på Rosenbad utan staten är alla kommuner som finns här. Vi gör det tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer