Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterar paritets höstbudget under en pressträff i riksdagens pressrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

M vill skärpa kraven på arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa ett krav på heltid, skärpa kontrollen och ställa krav på försörjningsstöd för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit sina anhöriga. Partiet säger också helt nej till att personliga assistenter tas in som arbetskraftsinvandrare.

Moderaterna aviserade redan i höstas att de ville skärpa reglerna. Partiedaren Ulf Kristersson kallade på måndagens presskonferens införandet av regler för arbetskraftsinvandring 2008 för ”en otrolig viktig reform”, men han sa också att reglerna hade ”rejäla problem”.

Så väl myndigheter, forskare och polis har vittnat om att reglerna utnyttjas och Ulf Kristersson nämnde bland annat att reglerna har lett till handeln av arbetstillstånd.

Nej till personliga assistenter

Partiet vill kriminalisera den typen av handel och även sätta stopp för arbetskraftsinvandring inom vissa yrken.

– Vi säger helt nej till arbetskraftsinvandring för personliga assistenter, sa Maria Malmer Stenegard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Ett annat förslag är att införa försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit sina anhöriga. Moderaterna vill även se ett krav på heltidsarbete för arbetskraftsinvandrare.

– I dag finns bara ett krav på att man ska försörja sig och man har landat i att 13 000 kronor i inkomst är rimligt. Vi tycker att det är rimligt att man istället har ett heltidsarbete, sa Maria Malmer Stenegard.

Vill stoppa kompetensutvisningar

Bland förslagen som Moderaterna för fram finns också lättnader i regelverket för att se till att människor med efterfrågade kompetenser inte ska utvisas på grund av misstag som att till exempel för att ha tagit ut för lite semester. Fenomenet har kommit att kallas för kompetensutvisning.

– Vi måste få stopp på kompetensutvisningarna som pågår på grund av bagatellartade fel, sa Maria Malmer Stenegard.

Ett förslag är att företagen som har gjort fel får böter istället för att den anställde utvisas. Moderaterna vill också att arbetsgivare ska betala in sociala avgifter kvartalsvis i förskott under de två första åren av en anställning.

Det krävs i dag fyra år innan en person som arbetskraftsinvandrat kan få permanent uppehållstillstånd. Det är en regel som partiet menar bör vara kortare.

Bland riksdagens partier är det bara Centerpartiet och Miljöpartiet som vill behålla nuvarande regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.