Matt Kriteman på Diversify Foundation. Foto: TT/Diversify Foundation

Han jobbar för att stoppa kompetensutvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera drabbas av så kallade ”kompetensutvisningar”, det vill säga personer som kommit till Sverige för att arbeta, men sedan utvisas då man inte uppfyller vissa regler. Amerikanen Peter Lincoln har drivit ett ölbryggeri i Södertälje sedan 2014, men utvisas nu då han tagit ut för lite i lön.

Diversify Foundation är en svensk organisation som är obunden av politiska eller vinstdrivande intressen. Där jobbar man för att Sverige ska kunna ta emot arbetskraft från utlandet och ge alla en chans till ett värdigt jobb. De engagerar sig i många fall som handlar om kompetensutvisning, bland annat Peter Lincolns.

– Vi tycker att det är sorgligt. Det här är ingen kriminell person eller någon som är ett hot på något sätt. Det är utländsk talang som tvingas ut ur landet. Sverige är ett fantastiskt land med många möjligheter, men många befinner sig i den här situationen och det skapar ett enormt lidande. Vi ser också många arbetsgivare som desperat försöker hjälpa sina anställda att få vara kvar i Sverige, säger Matt Kriteman på Diversify.

Många får hälsoproblem

Han beskriver fall där det finns utländska medborgare som tjänat en krona för lite per månad och därför utvisas från Sverige. Enligt honom finns det stora missförstånd kring hur lagen ska tillämpas hos Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen och många av de drabbade vet inte exakt vad det är som gäller.

På Diversify har man nyligen genomfört en undersökning i samarbete med Work Permit Holders Association bland personer som drabbats av denna typ av utvisningar och man håller just nu på att undersöka resultaten.

– Vi har många bevis på att majoriteten av de som svarar har hälsoproblem som depression, ångest, sömnlöshet, högt kolesterolvärde och högt blodtryck. Vi har flera personer som kommit till Sverige med sina barn där barnen utvecklat talsvårigheter när de får reda på att de ska utvisas.

”Reglerna borde absolut ändras”

Matt Kriteman vill nu se en förändring för att stoppa denna typ av utvisningar.

– Reglerna borde absolut ändras om Sverige vill fortsätta dra till sig internationell talang och ses som ett föregångsland för mänskliga rättigheter. I Peters fall, en småföretagare, behöver det finnas en bättre dialog kring vad som förväntas av en. Vi behöver ett juridiskt regelverk som är en win-win för både Sverige som land och för den internationella talang som kommer hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer