Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att tillsätta en utredning om reglerna för arbetskraftsinvandring, det skriver företrädare för januaripartierna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Bland annat handlar det om att införa ett försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens med Liberalerna och Centerpartiet om flera förändringar i reglerna om arbetskraftsinvandring. Under onsdagen meddelade regeringen att en utredning tillsätts om bland annat ett försörjningskrav för den som arbetskraftsinvandrar och anhöriga.

Utredningen ska också se över möjligheterna för myndigheter att kunna gå in och kontrollera att de löner som angetts i det ursprungliga anställningsavtalet faktiskt betalas ut till den som kommer till Sverige. Dessutom ska utredningen undersöka om man kan begränsa möjligheten att invandra till Sverige med deltidsarbete, vilket är möjligt i dag.

”Samtidigt som den stora majoriteten av arbetsgivare letar med ljus och lykta efter rätt kompetens och anstränger sig för att följa regelverket kan vi inte blunda för att det finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och exploatering av arbetskraftsinvandrare, med låga löner och dåliga arbetsvillkor”, skriver partierna.

”Välfärdssystemet missbrukas och alla de företag och människor som följer regelverk drabbas av ojuste konkurrens”.

Vill stoppa kompetensutvisningar

Regeringen vill också stoppa de så kallade kompetensutvisningarna, det vill säga när högkvalificerad arbetskraft utvisas på grund av mindre administrativa felaktigheter rörande anställningen.

”Utvisningar på grund av obetydliga fel i anställningsvillkoren till exempel hos en tidigare arbetsgivare har av näringslivet lyfts fram som ett problem för att rekrytera och behålla duktig personal. Värdefull kompetens får inte gå förlorad på detta sätt och systemet ska inte leda till omöjliga situationer för människor och deras familjer”.

Förslaget kan ses som ett svar på oppositionens initiativ som ska tas upp i morgon i riksdagen, och har många likheter med de förslag som Moderaterna la fram för några dagar sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer