Paolo Macchiarini. Arkivbild. Foto: TT

Macchiarini bryter tystnaden efter nya utredningarna

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini fortsätter slå ifrån sig kritiken efter KI-skandalen. Påståendena om misskötsel kommer av ren illvilja, skriver han i ett mejlsvar till SVT Nyheter.

Paolo Macchiarini, som sparkats från sin tjänst på Karolinska Institutet, har själv inte läst den externa rapport som före detta rikspolischefen Sten Heckscher gjort.

Enligt rapporten har de allvarliga fel som begåtts, och som bland annat ledde till flera patienters död, varit ett direkt resultat av att Macchiarini anställdes samt att hans operationer och forskning om konstgjorda luftstrupar inte stoppades i tid. I sin kommentar till detta skriver kirurgen:

Macchiarini-skandalen

”Jag har aldrig gjort mig skyldig till misskötsel av forskning, och har alltid gjort mitt bästa för mina patienter. Mina laboratorieresultat har alltid beskrivits att vara utanför normen, medan i själva verket många grupper gör exakt samma typ av forskning som vi (…) och den här forskningen har pågått i årtionden. Vi är endast en grupp bland många i världen som arbetar inom området. Påståendena om misskötsel inom min forskningsgrupp är, enligt min uppfattning, rent illvilliga.”

Med sjukhusets välsignelse

Att den första av tre transplantationer av konstgjorda luftstrupar som gjordes på Karolinska universitetssjukhuset inte föregicks av djurförsök, förklarar Macchiarini med att det var bråttom:

”Jag trodde att KUH (Karolinska Universitetssjukhuset – reds anmärkning) hade fått alla nödvändiga tillstånd för operationen, och att patienten blivit ordentligt informerad och hade gett sitt samtycke till vad som var vida känt som experimentell kirurgi. (…) Aldrig någonsin under mitt arbete i andra länder och på andra institutioner, har det hänt att inte nödvändig etik hållits och medgivanden införskaffats.”

De efterföljande operationerna samt den kliniska prövningen skedde helt under sjukhusets beskydd och dess välsignelse, enligt honom.

Syftena välkända

På frågan om hur han beskrev syftena och målen med forskningen för Urban Lendahl, professorn som initialt var ansvarig för rekryteringen, svarar Macchiarini bland annat med att han stod i ständig kontakt med KI innan anställningen, och att man var fullkomligt överens.

”Det var också tydligt att jag utförde omfattande kirurgiskt arbete runt om i världen, och hade uppdrag på andra institutioner runt om i hela världen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet